ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Случаят с "бактерията-човекоядец" в България: Опасна е, защото за часове се развива некротизиращ фасцит и може да се стигне до отравяне на кръвта
Автор: Екип Sofia24.bg 19:08 / 21.10.2024Коментари (0)352
©
В Университетската многопрофилна болница в Бургас спасиха жена заразена с рядка, но изключително опасна бактерия, наричана "човекоядец". 61-годишната пациентка се заразила по време на почивка край Силистар, когато влязла в морето с отворена рана на крака.

Според медици бактерията е опасна, защото за часове може да се развие сепсис и да настъпи смърт. В България няма данни за човек, оцелял след заразяване по кръвен път. Единственият описан в литературата случай е на белгийски турист, отказал хоспитализация и загинал за часове. Борбата за живота на жената е продължила един месец, като са се наложили десет операции.

61-годишната жена от Перник била на почивка на къмпинг Силистар. Наранява крака си на шезлонг, но въпреки откритата рана влиза в морето. Още същия ден кракът ѝ се подува, появяват се големи мехури и вдига температура. Затова търси помощ в областната болница.

"И се наложи по възможно най-бързия начин да се извърши операцията, за да се предотврати по-бързото развитие на некротичния процес. Оперативната интервенция се изразява в това, че цялата подбедрица се прави с големи разрези, за да може да се отбремени организмът, който е вътре", обясни пред БНТ д-р Борислав Пенев, Второ отделение по хирургия в УМБАЛ-Бургас.

Взета и е микробиологична проба, а д-р Калина Цанкова разпознава причинителя веднага, макар че го е виждала само три пъти в своята практика.

"Назначихме тройна, много агресивна, спрямо този причинител, антибиотична комбинация, която започна веднага. Тъй като пациентката вече беше започнала да дава и признаци на развитие на сепсис. Бактерията е опасна, защото за часове се развива некротизиращ фасцит и може да стигне до сепсис - т.нар. отравяне на кръвта", каза д-р Калина Цанкова, началник на Микробиологичната лаборатория в УМБАЛ-Бургас.

Пациентката е била замаяна и не е разпознала близките си. Антибиотичното лечение, паралелно с хирургичното, е дало резултат, но не веднага. На пациентката са направени общо 10 операции. След близо месец борба за живота ѝ жената е изписана в добро състояние.

"Излекувана е от инфекцията, но след нашето изписване жената продължи лечението си в болница "Пирогов", където отиде за кожна пластика", посочи д-р Борислав Пенев, Второ Отделения по хирургия в УМБАЛ-Бургас.

Лекарите съветват да не влизаме в морето с отворени рани, защото бактерията "човекоядец" обича топла и леко солена вода.

"По принцип може да се срещне и в морски дарове. Има и чревна форма, когато се консумират морски дарове, които са недостатъчно термично обработени. Но е много опасна, заради скоростта, с която се разпространява самата инфекция и може да причини сепсис", обясни д-р Калина Цанкова, началник на Микробиологичната лаборатория в УМБАЛ Бургас.

Случаят с 61-годишната жена вече се описва в научна публикация и ще бъде докладван на конгрес.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Станциите отчитат мръсен въздух в София
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията