ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Сиренето и кашкавалът поскъпват, но ще бъдат по-истински - поставят специален етикет
Автор: Екип Sofia24.bg 09:36 / 16.11.2024Коментари (0)594
©
Нормативни промени ще оскъпят сиренето и кашкавала, но се очаква да ги направят по-истински. Досегашният Български държавен стандарт за млечните продукти ще бъде заменен със знак Защитено наименование за произход. Новата маркировка би трябвало да ориентира потребителя по-добре за това кое сирене е от българско мляко и кои животни са хранени предимно с български фураж.

Фермерът Стоян Ценов вече е чел за новата маркировка, която ще се поставя върху млечните продукти. За него е важно, защото ще преработва млякото от кравите, които гледа в новата си мандра. Той и сега ги храни по технологията, както ще се изисква. Докато ни води в новата си мандра, продължава да коментира въвеждането на Защитеното наименование за произход за млечните продукти. Той приема напълно изискването 100% от млякото да е българско, а храната за животните да е поне 50-60% с роден произход, но го безпокои друго.

"Ние с работата ще се справим. Не знам с документите как ще им докажем. Иначе при мене на 100% храната си е българска. Не купувам нищо, млякото е мое, ама бюрокрацията е голяма и не знам. Не сме стигнали дотам. Това ни е проблемът. Иначе всичко си е наше", казва фермерът в ефира на NOVA.

Прави сметка за себестойността на килограм истинско сирене по новите критерии.

"Един килограм сирене става от 7 литра мляко през летния период. Зимата млякото е по концентрирано или по-гъсто. Може и от 6 литра да стане. 7 литра по 1 лев са 7 лева. С другите разходи отива на 10 лева. Това е себестойността", казва Стоян. По същата калкулация себестойността на кашкавала излиза около 12-13 лева за килограм. Тя при него и фермерите като него, които хранят животни със собствени фуражи, и сега е такава, и няма какво да променят по новите изисквания.

Предполага, че за потребителите сиренето и кашкавалът с новия знак може да поскъпнат заради документите, които ще се изискват. Въпросът е дали ще усещат по-истински вкус и доколко той ще бъде такъв, след като производителите на имитиращи продукти и сега се конкурират успешно с тези, които предлагат млечни изделия по действащия Български държавен стандарт. Въпросът е как ще се осъществява контролът върху самите млечни изделия – как ще се проверява дали са направени от 100% мляко, дали то действително е с български произход и какво точно са яли кравите, например.

Въпреки всичко Стоян иска идеята за Защитеното наименование за произход наистина да сработи успешно, но все още е скептик, защото точно заради бюрократични спънки вече 5 месеца не може да пусне в експлоатация мандрата си, в която ще произвежда истински продукти от истинско мляко и повече от 150 дни работи пробно.


Още по темата: общо новини по темата: 428
18.11.2024 »
04.11.2024 »
31.10.2024 »
31.10.2024 »
24.10.2024 »
23.10.2024 »
предишна страница [ 1/72 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията