ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Шофирането по тъмно у нас крие рискове заради недобрата сигнализация със знаци и маркировка
Автор: Екип Sofia24.bg 12:06 / 17.08.2023Коментари (2)255
© Фокус
България няма обща централизирана политика, свързана с пътната безопасност. Всичко се работи на парче и това е от много години насам. Това е главният проблем. Ние нямаме точните анализи откъде идва спадът или увеличението на пътнотранспортните произшествия. Ние дори не взимаме полезните примери от другите държави, които имат добра статистика в намалението на ПТП. Това каза бившият автомобилен състезател Крум Дончев в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".  

Той посочи, че управлението на МПС през тъмната част от денонощието крие известни рискове, особено на територията на нашата страна заради заниженото ниво на сигнализация по пътната инфраструктура и маркировка. "Това ограничава възприятията и възможността човек да се ориентира къде точно се намира на пътното платно. Концентрацията на шофьора през тъмните часове е сведена до минимум. Затова моят съвет е да останем максимално фокусирани“, посочи Крум Дончев.  

Разликата между управлението на МПС в тъмната част на денонощието в града и извън населените места е много голяма, отбеляза бившият автомобилен състезател. Големите градове са добре осветени, докато при извънградското управление се разчита единствено на уредите на автомобила. "Тук е моментът да кажем колко е важно да обръщаме внимание на светлините и уредите, които ни осигуряват информацията, визията, те да бъдат постоянно ревизирани, преглеждани, така, че да бъдат във възможно най-добро състояние. Светлините трябва да светят в определена точка, така, че да показват на водача пътното платно и препятствията, които биха могли да бъдат пред него, но в същото време да не заслепяват отсрещната страна. Те трябва да бъдат регулирани в сервизи със специализирана технология, която дава възможност светлините да бъдат насочени по правилния начин, съобразно дадения автомобил и неговата спецификация“, обясни Крум Дончев.  

Той даде съвет при тръгване на път през тъмните часове на денонощието фаровете и чистачките да бъдат проверени дали функционират правилно. "Вътре в купето не е хубаво да има ярки светлини, които ни пречат и изместват фокуса ни от пътното платно. И най-важният съвет – нека бъдем отпочинали и свежи. Ако усетим, че нашето темпо на управление и нашата концентрация пада, по-добре е да спрем и да починем“, посъветва той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 17.08.2023 г.
+1
 
 
Дори и мвсичко да се роботизира! Никой не може да контролира акъла на този който стои зад геврека!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията