ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Ширин Ходжева: Жертвите стават все повече, а промените в Закона за защита от домашното насилие не работят 
Автор: Харитина Агопян 12:28 / 01.08.2024Коментари (0)988
©
От началото на годината жените, загинали в следствие на домашно насилие са 13 на брой. Това каза Ширин Ходжева – член на колектив "Феминистки Мобилизации“ в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус".

Статистиката, направена от "Феминистки Мобилизации“ не е точна, тъй като е направена по медиен мониторинг, като вероятно има случаи, които не стигат до медиите и остават скрити за обществото, допълни Виктория Петрова – директор комуникация и развитие на "Български фонд за жените“ и добави, че в действащия вече 7 месеца нов Закон за защита от домашното насилие има заложено създаването на Национална статистика, която да даде по-точна информация, която обаче все още не съществува.

"Създаването на Национална статистика е важна, тъй като данните от нея ще дадат ясна представа за измеренията на проблема в България, съответно ще могат да се изработят политики, които да отговарят на тях, след това да се измерва ефектът и в крайна сметка да имаме едно законодателство, което отговаря на реалния проблем", обясни тя.

Според нея нищо не се променя, тъй като не се работи по промените, които бяха приети миналата година по това време в Закона за домашното насилие, и влязоха в сила в началото на годината. "Все още не виждаме да се работи по тях по начина, по който би следвал да се работи, защото един закон сам по себе си не е достатъчен, той трябва и да се прилага. Т.е. има нужда от воля на държавно ниво, на ниво институции тези промени наистина да бъдат имплементирани, така че да сработят,“ добави Виктория Петрова.

Една година след огромния потрес и протест в цялата страна в защита и подкрепа на жертвата на насилие Дебора, съдът реши да постави насилника й под домашен арест. Възмущението от този акт е и причината за вчерашния протест пред Съдебната палата, организиран от колектив "Феминистки Мобилизации“, на който за разлика от миналата година не е присъствал нито един представител на държавните институции. "Трябва нашите институции да разберат, че ние много зорко следим тяхната работа и техните обещания, които те от години дават по нашите искания. Няма да мълчим, ние не искаме да броим повече трупове", каза Ширин Ходжева.

Освен превръщането на Закона за защита от домашното насилие в действащ такъв е важно да се създадат и кризисни центрове във всички по-големи градове в страната, които да могат да помогнат, да бъдат опора в случай на нужда на жертвите на домашно насилие. "Ние изключително много държим и въвеждането на дефиниции за "фемицид“ (женоубийство), "насилие, основано на пола“ и "престъпление от омраза“, които са извършени на основата на пола, в Наказателния кодекс, защото ако може да се докаже вина по този признак – по вина, основана на пола, тя може да носи по-тежко наказание и съответно няма да срещаме такива безумни решения на съда", обясни още Ширин Ходжева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ЦСКА-София в Първа Лига сезон 2024/25
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията