ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Руслан Трад: Атаката от 7 октомври срещу Израел ще бъде с огромни последици
Автор: Ива Дойчинова 18:01 / 20.10.2023Коментари (0)299
©
Атаката от 7 октомври срещу Израел ще бъде с огромни последици. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ Руслан Трад, експерт по изследване на безопасността към Лаборатория за дигитални разследвания на Атлантическия съвет. "Атаката от 7 октомври срещу Израел не я наричаме терористична атака не поради други причини, а защото се омаловажава по този начин събитието, а то е много важно и с огромни последици. "Хамас" извърши военна атака, координирана атака с различни методи – по суша, вода и въздух. Една много сериозно подготвена атака, която продължава и в момента, защото "Хамас" продължава да може да извършва и атаки на израелска територия, далеч по-малки от тези, които видяхме на 7 октомври",  каза експертът.

"В целия този контекст социалните мрежи изиграха много сериозна роля, защото няколко часа след началото на атаките в онлайн пространството се възпламениха канали, акаунти, които подкрепят "Хамас", които разпространяваха видеокадри, произведени от "Хамас" на изключително високо ниво. "ТикТок" заглушаваше пък произраелски видиа. В този смисъл е и запитването на ЕС към различни социални мрежи относно тяхната модерация", разказа още Руслан Трад.

Конфликтът между "Хамас" и Израел винаги е предизвиквал огромна видимост,  категорично разделение както на публиката онлайн, така и обществото, защитаващо едното или другото становище. Самото въздържание, което се промотира в социалните мрежи, то не просто се превръща в оръжие, то е част от оръжието, част от войната, от военните действия. И то наистина се хвърлят големи ресурси, за да стигне до по-голяма публика, смята още Трад.

"Дезинформацията и използването на източници, които предизвикват реакции в обществото с цел да се придобие повече видимост, да се придобият и повече симпатизанти на едната или другата страна, се засилват. И все повече ще виждаме подобни примери в използването на кибератаки и дезинформационни похвати, наравно с традиционното воюване, тъй като дезинформацията отдавна стана част от войната и все повече се прибягва до нея, за да се промотират една или друга гледни точки", категоричен е експертът.

"Противопоставянето между Израел и палестинския етнос, Палестинският въпрос – това са опорни точки, които продължават да служат за предизвикване на ескалация и за едно перманентно състояние на война и за двете общности. Конфликтът между "Хамас" и Израел трябва да бъде сложен в много по-широк, глобален контекст", смята още Руслан Трад.

По думите му, трябва да се постави директно въпроса за противопоставянето на двата лагера на Русия, Китай и Иран срещу т.нар. "колективен Запад", чиято разделителна линия е от Киев до района на Субсахарска Африка. Вече имаме различен геополитически контекст, и със събуждането на конфликта в Газа вече можем да кажем, че картите са свалени и категорично имаме открито противопоставяне между двете позиции.

"Историята играе изключително важна роля в развитието на дългогодишния конфликт между Израел и палестинското поселение. Поселенията на Западния бряг на Израел са считани за противоречиви и незаконни от международното право, нещо, което и САЩ критикува, но това заселничество е една много основополагаща част в израелската политика в последните десетилетия. Това пък предизвиква все по-голямо изтласкване на палестинско население. И оттук и натрупващото се напрежение и неговата ескалация", разказа още той.

Според Руслан Трад, дори и официално Западът и САЩ да застават зад Израел, всички напомнят на Израел да внимава с цивилното население в своя отговор на атаката от 7 октомври. "До този момент израелските въздушни сили са хвърлили над 6 000 бомби над Ивицата Газа. Говорим за изключителни разрушения, като най-вероятно около 5% от постройките вече са разрушени. А Израел планира и сухопътна операция. Очаква се Израел да спечели тази операция. Но ние нямаме представа какви са плановете за деня след тази операция, и това създава сериозни притеснения.

"Този конфликт няма да приключи скоро, напротив, той ще прилее в други по-широки конфликти. Защото вече имаме ситуация, в която имаме много ясно изразени групи от държави, които се противопоставят една на друга, които не си говорят една на друга, и дипломатическите совалки се случват, но няма диалог. Т.е. не можем да очакваме да намалее и спре напрежението след отговора на Израел на атаката на "Хамас". Напротив, очакваме тепърва ходовете на Иран – те се виждат в Сирия и в Ирак, под формата на атаки срещу американски сили от страна на проирански милиции. И това само загатва възможността за ескалация в много по-широк контекст", заключи експертът по изследване на безопасността към Лаборатория за дигитални разследвания на Атлантическия съвет Руслан Трад.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията