ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Румен Радев: С инвестициите на САЩ ние получаваме нещо много важно
Автор: Екип Sofia24.bg 18:37 / 26.09.2024Коментари (0)39
©
Най-важното е, че България става все по-видима за бизнеса на САЩ. С тяхно инвестиране ние получаваме нещо много важно. Не просто средства и високи технологии, а пренасяне на един много прогресивен модел на създаване и управление на успешен бизнес в България. Това заяви държавният глава Румен Радев, предаде репортер на "Фокус". Той е в Ню Йорк, където ръководи българската делегация и представлява страната ни в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН.

По думите му интересът към страната ни расте, особено на фона на дълбоките геополитически промени, които текат в момент.

"България става все по-привлекателно място за инвестиции. Аз мисля, че ние тепърва ще имаме важни стратегически проекти. Потенциалът е огромен", добави още Радев.

"Разделянето на Северна Македония от Албания по пътя на европейска интеграция е логично последствие от политиката на правителството в РСМ и пътя, който те избраха. Още от встъпването във власт на новото правителство в РСМ предупредих, че има дефицити в познанията по международно право и всички особености на пътя към европейска интеграция, както и дефицити в нашите двустранни отношения", каза още той. 

Президентът бе категоричен, че България е готова да продължи да помага на РСМ по пътя на нейната европейска интеграция, но е нужно в Скопие да има осъзнаване на значението, което има Европейският съюз и как трябва да се работи, за да се постигне националната цел, която си е поставила югозападната ни съседка.

"До момента правителството на РСМ върви в обратна посока и аз се надявам, че ще направят необходимите изводи и ще вземат правилната. Единствената правилна посока е на първо място Северна Македония да впише българите в Конституцията си, защото това е залегнало в преговорната рамка на ЕС и тя трябва да се спазва, посочи Румен Радев и допълни, че по въпроса с ангажиментите на РСМ няма смисъл да се спекулира повече. Първо РСМ следва да впише българите в своята Конституция и едва тогава се отваря вратата за започване на преговорите, добави президентът.

Държавният глава припомни, че на срещата си с президента на РСМ Гордана Силяновска – Давкова в София, комуникацията е протекла добронамерено и двамата са обсъдили важни теми от сътрудничеството и отношенията между двете държави. "Разделихме се с най-приятелски чувства и с прегръдки", припомни президентът, както и че от РСМ сами са публикували снимка за тази визита и всичко е започнало едва след нейното публикуване. "Атаките дойдоха от съвсем други страни. Мога да кажа, че с президентската институция и лично с г-жа Силяновска поддържаме много добри отношения и се надявам това да продължи така", каза още президентът Радев.

На въпрос какви са перспективите за благоприятна развръзка със заложническата криза с двамата български моряци от кораба "Galaxy Leader", Румен Радев заяви, че  след разговора си с държавния глава на Иран Масуд Пезешкиан, той се е ангажирал да съдейства за освобождаването на българските моряци. "Това е трудна и много деликатна тема. България работи активно в това направление не само с Иран. С всички държавни и правителствени ръководители, с които се срещам на Общото събрание, водим непрекъснато разговори", каза президентът и изрази надежда, че в скоро време ситуацията ще намери такава положителна развръзка.

Лора ДИМИТРОВА







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията