ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Росина Чолеева: Все повече внимание се обръща на киберсигурността у нас
©
У нас все повече внимание се обръща на киберсигурността. Технологиите се развиват, светът се дигитализира и е необходимо да имаме такива специалисти. Самата Европейска комисия е поставила цел, която към момента не се изпълнява – да увеличи за шест години броя на IT специалистите от 9 до 20 милиона. Това каза Росина Чолеева – професионалист с над 20 години опит в областта на вътрешния, външния и IT одит, ръководител на звеното за вътрешен одит на Сметна палата на Република България от 2017 г., в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова. Тя е и председател на ISACA Sofia и организатор на Международна конференция на тема "Жените, ръководещи технологиите – българският принос в киберсигурността".

Конференцията събира българки от цял свят, които са специалисти по киберпрестъпления и етично хакерство. Те се събират на 27 септември, за да споделят своя опит и знания. Събитието ще се проведе от 9:00 часа в Event Space 2020 и е отворено за всички. "Колкото повече хора могат да се докоснат, толкова по-добре, защото това се случва веднъж", заяви организаторът на събитието.

По думите ѝ много български жени на лидерски позиции има какво да кажат и да представят в областта на киберсигурността. "Те не само ще разкажат истории, но ще донесат тенденции и новости. Всяка една от участничките в конференцията е получавала награди в различни области. Основният ни лектор – Ева Бен, миналата седмица получи наградата "Киберсигурност – Жена на годината в света".

Тя е българка и е мениджър на т.нар. Red Team в Microsoft – това са хакери, които търсят уязвимостите в продукта и начини да затворят тези уязвимости. Другият основен лектор е в работните групи на Европейската асоциация по киберсигурност, които пишат политиките в области "Облачност" и "Киберсигурност на предприятията", обясни Росина Чолеева.

Сред темите на конференцията са и тенденциите в развитието на изкуствения интелект и заплахите. "Изкуственият интелект може да даде защитите от една кибератака, но може да се ползва и за да се навреди. Много е тънка границата, зависи кой го обучава и какво иска да постигне. Всичко е морал и етика", допълни Росина Чолеева.

В Асоциацията за одит и контрол на информационни системи ISACA членуват всякакви специалисти в областта на одита, контрола, IT риск мениджъри, управляващи IT процеси, специалисти по сигурност и киберсигурност. "При нас се включват всякакви специалисти, както по вертикала – от студенти до професори, така и по хоризонтала, защото обхващаме не само контрола, но и оперативната дейност, управление, мениджърски позиции. Самата организация е признание, тя има над 170 000 члена по цял свят и над 220 местни организации, които управляват това знание и предоставят възможности на членовете си в съответната държава", обясни председателят на ISACA София.

Асоциацията помага и на студенти и ученици с интерес към технологиите. "Всички ученици и студенти имат възможност да се включат безплатно като членове в Асоциацията. В самата Асоциация има организация на студенти, чрез която те могат да си контактуват и да се подпомагат взаимно благодарение на платформата", обясни Чолеева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лоша инфраструктура в София
Градският транспорт в София
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията