ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Родният бизнес наема персонал от Индия?
Автор: Екип Sofia24.bg 11:37 / 14.05.2023Коментари (0)193
© Shutterstock
Родният бизнес ще наема персонал от Индия. Една от позициите, която ще заемат е тази на барманите заради намаляващия интерес на българите към професията и сектора. В същото време обаче, от ресторантьорския бизнес се оплакват, че наемането на персонал от трети страни не удовлетворява напълно техните изисквания.

Персоналът тази година в много от заведенията в страната ще преобладава предимно от страни като Турция, Узбекистан, Индия и Киргизстан. Причината – отново липса на достатъчно и добре подготвени кадри, казват ресторантьори.

"Те са с работни визи за 3 и 6 месеца. На един работник, колкото и да е кадърен, му трябват поне две седмици до месец докато се справи. Реално ние можем да го ползваме същото това лице два месеца. И той трябва да се прибере, съответно отново пак да дойде. Определено не е от най-добрите варианти вноса на работна ръка от тази гледна точка", каза Васил Димитров – зам.-председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в Благоевград, цитиран от БНТ.

Проблемът със заплащането вече не е фактор в обслужващия сектор, смятат собственици на заведения, тъй като заплатите започват от 1200-1500 лева чисти пари. Отделно работодателите осигуряват изхранване и напитки. Въпреки това, български работници няма.

"Един готвач може да излезе от 3000 до 4000 лева на месец. Като там вече са според зависи какви часове се работи. По колко часа на ден, колко дни в месеца почивни. Тук е момента, че българите същите пари могат да ги взимат, стига да им се работи. Уви, ние търсим чужденци", каза още Васил Димитров.

Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост е единственото училище в Благоевград, което подготвя кадри в сферата на ресторантьорството и хотелиерството. Кадрите, които излизат от там обаче не достигат. Александър Бързачаки е все още ученик, но от скоро работи в заведение в Симитли:

"Бих отишъл в чужбина, за да натрупам достатъчно опит и бих приложил наученото там - тук, в България, за да може да се развие този бизнес."

Според Александър професиите в сферата на ресторантьорството трябва да станат привлекателни за младите хора, за да имат те желание да ги практикуват. Затова важно значение имат заплатата и отношението, както на собствениците на заведения, така и на клиентите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията