ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Родни производители казаха защо ядем скъпи плодове и зеленчуци, а те са принудени да продават продукцията си почти на загуба | ||||||
| ||||||
Пред една от сергиите за плодове и зеленчуци все по-малко хора пазаруват. Търговците в Благоевград, както и тези в Петричкия край, който е добре известен с производството на плодове и зеленчуци, все по рядко използват борсите, за да продават стоката си. Борсата до петричкото село Кърналово вече изглежда доста пуста, в сравнение с преди 5 или 10 години. Това търговците си обясняват с на първо място - с липсата на бизнесите като ресторанти, които пазаруват от борсите и на второ - с това, че няма млади хора в Югозападна България, които да консумират продукцията или да са заети с производството, тъй като заминават да работят в столицата или в чужбина. Много от търговците смятат, че както хората за дома и трапезата си, така и голяма част от бизнеса пазаруват от големите търговски вериги, които често са прекупвачи и това повишава цената. От обществената телевизия са направили проучване и проследявате цената на сезонните зеленчуци, която оказва се, че на зелената салата започва от 10 стотинки по борсите и директно от производителите и стига до 1 лев, дори и повече по големите вериги. Голямата печалба на веригите и прекупвачите пък отказва все повече земеделците от отглеждането на родни плодове и зеленчуци. Все повече земеделци от Петричкия район се отказват от производството на зеленчуци. Причината е, че много често едва покриват разходите си. Райко Динев - земеделски производител: "Като всеки път, високи цени и на разсад, и на торове и това вдига цената." За да не изхвърлят продукцията си, я продават за по-малко отколкото струва. Зоя - земеделски производител: "Търговията в момента е много зле, цените са под всякаква критика - ето 10 салатки за 2 лева, обаче няма кой да купува. Стока има в изобилие, купувачите ги няма, търговците ги няма, младежта я няма и от там идва проблема. Кромид, виж по 30-40 стотинки, перфектен кромид, даже и на 20 има..., репи, ето цял чувал за 2 лева." Александър - земеделски производител: "Не може да си пласираме стоката, няма продаване, всеки ден изхвърляме, всеки ден..." Причината за това, че производителите не изкарват достатъчно, е че все по-малко са и бизнесите, които пазаруват от борсата. Основните клиенти пазаруват на дребно за вкъщи. Зоя - земеделски производител: "Може би понякога сключват споразумения там по места по селата, директно, без да идват тук, но тука ги няма." Най-голяма е печалбата за прекупвачите, защото разликата в цените на едро и дребно са много големи, - зелената салата тук струва по 20 стотинки, понякога търговците я дават и за по 10 стотинки, а в магазините често струва от 50 стотинки, дори до 1 лев за брой. Райко Динев - земеделски производител: "Прекупвачите честно казано най-добре от всичките, както го мислим така е един работи, друг печели". Вече на пазара са и първите оранжерийни краставици, които все още струват средно по 4,50 лева за килограм. Търговците очакват скоро цената им да падне. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Хора в неравностойно положение за метростанция "Бели Дунав": Пощадете ни
10:03 / 27.11.2024
Тайната падна, но съмнението остана, Ивонне разкри дълго пазена тайна
09:09 / 27.11.2024
Мицкоски: Няма да отстъпваме от червените линии в преговорите с България
18:03 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета