ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Ресторантьорите скочиха на премиера: Денков разбира от туризъм по-малко от нищо неразбиращата си министърка
Автор: Петя Кузева 11:31 / 11.09.2023Коментари (6)313
©
"Министър-председателят Николай Денков доказа, че разбира от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка на туризма Зарица Динкова", пишат в официална позиция до медиите от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. "Той заяви в телевизионно интервю, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила", обясняват мотивите си ресторантьорите. 

Публикуваме позицията им без редакторска намеса:

"Министър-председателят Николай Денков доказа, че разбира от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка на туризма Зарица Динкова, пишат в официална позиция до медиите от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Той заяви в телевизионно интервю, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е "голям“ и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат.

Премиер-министър е важно да работи с цифри и анализи, а не да използва "голям“ и "малък“. Защото държава, която претендира да е туристическа, трябва да брани и развива този сектор, а не всячески да се чуди как да го съсипе. И подпомагането се случва с реални действия, а не с жакетче, брандирани бели ботушки и давене на костенурки, както прави министърката на туризма Зарица Динкова. Която от ден първи се знаеше, че нищо не разбира от туризъм и това се доказва всеки час по време на управлението й. А уж щяха да ни управляват най-добрите експерти.

Трябват действия, каквито има в Гърция, Турция, Албания, Черна Гора, все държави, които са ни пряк конкурент. А ние не само, че не намираме начин да се рекламираме, но и не намираме отговор на откровения черен PR, който се сипе върху нас. Включително от близки до настоящата власт НПО-та.

Дори Националният статистически институт отчита спад на чуждестранните туристи, но за Денков явно те все пак са си достатъчни. Справка с последната нормална (предпандемична) година - 2019, показва спад от близо 250 000 чужденци, посетили страната ни с цел почивка през месец юли. Данните за юни също показваха спад и август едва ли ще обърне тази тенденция. Всъщност броят на туристите наистина определя до голяма степен ставката на ДДС за ресторантьори и хотелиери. Колкото повече са те, толкова по-благоприятни трябва да са условията за бранша. Иначе в Гърция, например, нямаше да има диференцирано ДДС.

Официалните данни сочат, че след намалената ставка на ДДС, средствата влезли в държавния бюджет от преки и косвени данъци в ресторантьорския бранш са се увеличили, а не са намалели. И да подчертаем – в 24 държави от Европейския съюз ставките за ДДС в секторите хотелиерство и ресторантьорство са диференцирани. За постоянно! Затова и ние все по-трудно се конкурираме с тях. И не, не сме забравили, че преди година, в средата на летния сезон, намалената ставка за бира и вино беше върната на 20%. Бира срещу хляб! Нали така беше....? Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България апелираме към всички лица, заемащи длъжности в изпълнителната власт, да бъдат максимално обрани в посланията, които оставят по теми, от които ама наистина нищо не разбират, а се ръководят само от политиката на партиите, които представляват. Ние винаги сме били насреща, за да обясним кое е важно за туризма и как бизнес, държава и клиенти могат да вървят ръка за ръка", пишат от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 11.09.2023 г.
-2
 
 
Изглежда толкомва разбира и от Човешки Права! - Да вземе да прочете Кожнституцията, Международния пакт за граждански и политическиправа, Конвенция за хората с увреждания на ООН, Европейския акт за достъпност и някои други Международни документи които България като страна е ратифэицирала! И да вземе да види какво става в Българското Законодателство и Защо Неговите Министерства системно отнемат прават а на Българските граждани! - Едно системно Безпрецедентно Беззаконие! И Особино за хората с Увраждания. Не само да се занимава с персоналните си чйстни интереси и тези на Бизнеса. Бизнеса е Бизнес! Всеки сам Рискува! И никой не му е Длъжен! Като не му Харесва! Да го смени!
+7
 
 
познавам поне 10-на собственици на ресторанти-бедни няма и стават все по-богати,а постоянно реват колко им е трудно-а тоя реве най-много ,но и той не знае защо
Здравейте! На 03,08,2019г. в темата ви "Ботев повеждаше два пъти срещу Етър, но не успя да стигне до победа", някакъв е влязъл в моя профил и е писал с моя ник baionzi. Дали може да го блокирате? Благодаря!
на 11.09.2023 г.
+6
 
 
вий понеже много разбирате затова работите с надценки по 800 процента, а .хич да ви няма на никого не липсвате .можем и бес вас
+6
 
 
а наЩе ресторантьори толкова разбират от туризъм, че за 20-тина години пратиха половин България към гърция...
+8
 
 
Тоя баламурник що се прави на луд. Наистина ДДС в Гърция е диференцирано и за алкохолните напитки е 24%, а той иска тук да е 9%. Не стига, че укриват 90% от данъците, ами и все са им високи и постоянно реват! Та цените им вече са по-високи, отколкото в Гърция, а продуктът, който предлагат е светлинни години назад!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията