ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Рекорден брой участници в Международния шосеен пробег
Автор: Екип Sofia24.bg 17:47 / 02.10.2024Коментари (0)64
©
Рекорден брой участници се включват в седмото издание на Международния шосеен пробег "Бягане на Свободния дух Гюргево - Русе" на 5 октомври. Близо 400 състезатели от 11 държави ще се явят на старта в 11 часа в центъра на Гюргево. За да пробягат 15 км, тук пристигат атлети от Румъния, България, Сърбия, Украйна, Кувейт, Полша, Унгария, Ирландия, САЩ, Швейцария и Кения.

Това стана ясно на провелата се днес пресконференция в сградата на Община Русе. В нея участваха Борислав Рачев, зам. – кмет по спорт и младежки дейности; Мариан Дамян, зам. – кмет на община Гюргево; Евгени Игнатов, председател на Спортния лекоатлетически клуб "Дунав" - Русе; Лачезар Иванов, директор на ОП "Спорни имоти“; Анелия Нунева, спринтьорка, медалистка от европейски и световни шампионати; Диана Иванова, член на Управителния съвет на Международната полицейска асоциация.

Борислав Рачев изрази увереност, че ще се получи много добър спортен празник. "Важното е, че има протегнати ръце от двете страни на реката и това е единственият възможен вариант да вървим заедно напред, защото България и Румъния имат своето място на картата на Европа“, заяви той.

Според зам.-кмета на Гюргево Мариан Дамян това е не само спортно събитие, а проява на свободния дух на хората. Той увери, че в Гюргево всичко е готово за провеждането на състезанието.

Русенци ще могат да видят бегачите по бул. "Тутракан“, ул.“ Доростол“ и ул.“Александровска“. Първите участници ще финишират на площад "Свобода“ около 11:45 ч. в Русе. Награждаването е от 13:15 часа. По трасето ще преминат атлети и от възрастовите групи 45 + и 50 +. Най-възрастният участник за поредна година е Иван Грозев, роден през 1946 г., който бяга от 2016 г. Предвиден е награден фонд от 6000 евро.

Тъй като пробегът преминава през Дунав мост, движението по съоръжението ще бъде изцяло спряно от 11 ч. само за 30-40 минути, каза Евгени Игнатов. Той увери, че бягането по никакъв начин няма да попречи на ремонта. "Предвиждаме всички бегачи да преминат моста до 11:30 ч.“, допълни Игнатов. Той уточни, че и българските, и румънските участници са по около 180-190 души. Сред тях е Мариела Нинева, която миналата година беше втора, и представителката на клуб "Дунав" - Русе Милка Михайлова. При мъжете русенското участие е на Янислав Тодоров. "За пореден път събитието показва, че спортът обединява. Когато започнахме през 2016 г., участниците бяха 120-130. Сега са рекордните близо 400, като още 150 са в листата на чакащите. За съжаление, заради капацитета на моста броят на бегачите е ограничен до 400“, посочи председателят на СЛАК “Дунав". Представителите на Русе и Гюргево се обединиха около мнението, че възможно най-скоро трябва да се изгради втори мост между двете населени места.

Организирана е и културна програма в двата съседни дунавски града, като предстоят и много изненади.

За първа година в проявата ще участват и членове на Международната олимпийска асоциация на полицаите. Около 20 бивши и настоящи полицаи ще гостуват в Русе на колегите си и ще се включат в бягането. Сред тях има и представител на Кувейт.

Пробегът е част от събитията, посветени на 100-годишнината на Българската федерация по лека атлетика. Затова се очаква в Русе да пристигнат служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков и председателят на родната федерация Иван Колев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Пребиха жестоко легенда на популярен български клуб
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията