ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Рекорден брой сигнали са подадени към Центъра за безопасен интернет от началото на съществуването му
Автор: Екип Sofia24.bg 21:49 / 12.11.2023Коментари (0)325
©
Рекорден брой сигнали към Центъра за безопасен интернет от началото на съществуването му. Само през първите 9 месеца на годината са обработени над 32 000 сигнала, което е повече от сигналите за цялата 2022 г. Над 90% от подадените сигнали са за онлайн сексуални посегателства срещу деца. Увеличава се и броят на родителите, които търсят помощ в центъра.

21-ви век. Времето, когато децата са повече в дигиталния свят, отколкото в реалния. И когато животът им може да бъде в опасност всяка минута заради рисковете, които се крият в необятния свят на интернет.

"Имали сме сигнали за това, че някой забелязва, че има някакви сайтове, които дават 10 идеи как по-лесно да се самоубия, което може да е на шега за някого, но всъщност, когато вече си тийнейдър, подрастващ, когато вече имаш достъп до тази информация, тя вече може да е опасна", каза пред БНТ Яна Алексиева, Национален център за безопасен интернет.

И именно тук идва ролята на центъра. Със съветите и подкрепата на професионалистите в него са спасени хиляди детски съдби.

"Силно се надявам рекордният брой сигнали, които имаме тази година, да не бъде защото проблемите онлайн стават все повече и повече, а да бъде защото хората научават за нас още повече и повече", каза Димана Додова, член на Националния център за безопасен интернет.

"Проблемът не е в това, че интернет става по-опасен. Интернет е такъв какъвто е, това е част от живота на всички ни. Въпросът е какво ние като възрастни и най-вече като държава правим, така че да можем да осигурим безопасността на децата, докато те са там", каза Мария Брестничка, Национална мрежа за децата.

Един от последните сигнали е за на пръв поглед безобидна онлайн игра, която обаче може да доведе до сериозни последствия в света на тийнейджърите.

"Стимулира всички момичета да изглеждат перфектни като тела, ако може да си сложат и силикон и че само така биха ги харесали и всъщност играта е такава, тя те превежда през един път, в който ти от една дама, която е доста доста пълна, трябва да се превърнеш в едно съвършенство и дори да е направена с усмивка, всъщност остава в тийнеджърите един друг модел на това, че ти трябва да си такова съвършенство, ако не си такова съвършенство, край не ставаш", каза Яна Алексиева, Национален център за безопасен интернет.

Заради липса на средства миналата година центърът беше пред закриване.

"Ако няма държавно финансиране, той ще бъде изправен пред момента, в който той ще трябва да върне тези над 30 000 сигнала, т.е. няма да може да ги поеме, защото няма да има кой да работи там", каза Мария Брестничка, Национална мрежа за децата.

Засега съдбата му е спасена. Но функционира единствено на мускули и добра воля на хората работещи в него, дарители и фирми.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията