ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Рецепта за превръщане на отпадъците в биотор | ||||||
| ||||||
Средно всяка година домакинствата в България генерират по 3 млн. тона битов отпадък. От Министерството по околната среда отчитат положителна тенденция "Тенденцията е да намаляват депонирането на отпадъци, образуването на отпадъците, което са общонационалните цели. Тенденциите са до 2035 г. е да рециклираме над 65% от генерираните отпадъци“, каза зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева пред bTV. Държавата към момента успява да компостира или по друг начин казано да създава 100 000 тона биотор. Междувременно в цяла България граждани създават свои малки компостери, където произвеждат от боклука си органична почва. Само в София има 12 такива места. Едно от тях e създадено от 22-годишната Анастасия в централния столичен квартал "Лозенец“. "Идеята беше просто да намаля хранителния отпадък вкъщи, защото забелязах, че вкъщи произвеждаме много хранителни отпадъци, които изхвърляме в една найлонова торбичка. Примерно обелки от зеленчуци и плодове да се разградят с помощта на микроорганизми, тогава се получава една прекрасна почва за растенията“, казва пред bTV Анастасия Бобчева, която е член на фондация "Корен“. Вече година 13 домакинства ползват компостера. "Много е важно да се изхвърлят органични отпадъци - кухненски или градински такива. Това са различни обелки от зеленчуци и плодове - банани, ябълки, моркови, всякакви. Утайка от кафе също може, когато си пиете кафето сутрин. Или билки от чай също. А от сухата страна са трици, дървени стърготини, които ние използваме основно, сухи листа клонки всякакви. Много е важно да не се хвърлят животински продукти. Никакво месо, защото може да се привлекат неприятели, защото може да се появят патогенни организми и се забавя процесът на разграждане“, казва още Бобчева. Всичко това има нужда от кислород, затова веднъж седмично се разбърква. Подобен компостер между блоковете се поддържа от жителите и на квартал "Надежда“. "Ако всеки иска да си построи такъв компостер навън, е много важно чия собственост е земята. Ако е частна - е достатъчно да се иска позволение от всички живущи вътре в сградата и домоуправителя. Ако пък е собственост на общината, тогава е хубаво да се иска разрешение от общината“, обясни жената. Рецепта за създаване на компостер: нужна ни е кофа с малки дупки, за да влиза въздух, на дъното слагаме съчки, където се отича влагата при разлагане, покриваме ги с картон, а върху него изграждаме компостната смес, като започваме с обикновена пръст, добавяме всякакъв вид органични отпадъци и покриваме с дървени стърготини, листа или слама. А накрая добавяме и нещо от нас. Други произвеждат у дома компост, но с помощта на червеи. Освен почва, червените калифорнийски червеи произвеждат и течна тор. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (578) | 53% | |
Не (399) | 37% | |
Не мога да преценя (110) | 10% |