ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Разкриват още 453 места в кризисните центрове за пострадали от насилие
Автор: Екип Sofia24.bg 17:00 / 14.09.2023Коментари (0)449
©
Ще бъдат разкрити допълнителни 453 места в кризисни центрове за пострадали от насилие. Това се разбра на среща при министър-председателя акад. Николай Денков. На нея беше отчетено свършеното по мерките за борба с агресията и насилието, които бяха очертани преди месец, информираха от правителствената пресслужба.

В срещата се включиха вицепремиерът и министър на външните работи и Мария Габриел, която е председател на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие, министрите на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и на вътрешните работи Калин Стоянов, заместник-министрите на образованието и науката Емилия Лазарова и на правосъдието Георги Николов.

Държавата ще подкрепи финансово дейностите на още четири кризисни центъра. От следващия месец пари от бюджета ще получават кризисни центрове в Ямбол и в жилищен комплект "Меден Рудник“ в Бургас. Техният капацитет е съответно 12 и 15 места. До края на тази година ще бъде разкрит нов кризисен център в Самуил, област Разград, в който подкрепа могат да потърсят 15 жертви на насилие. С държавно финансиране ще бъде увеличен капацитетът на кризисния център в Перник – от 16 на 40 места.

"Към момента кризисните центрове могат да приемат 321 пострадали. Целта е общият капацитет да бъде увеличен на 774 места – за 479 деца и 295 пълнолетни“, посочи министър Шалапатова. Премиерът акад. Денков подчерта ролята на общините в този процес, които трябва да планират разкриването им в бюджетите си.

"Трябва да вземем предвид европейския опит по отношение на борбата с домашното насилие, включително анализите и докладите на Европейската комисия. Не трябва да подминаваме и ролята на психическото насилие вследствие на пандемията. То придобива форми, които все още не са изследвани“, подчерта вицепремиерът Мария Габриел.

Първоначалната и адекватна реакция при случаите на насилие е най-важна, подчерта министър Стоянов. От МВР вече изготвят нови методически указания за действията на полицейските органи по Закона за защита от домашното насилие, с подробно разписани механизми за действие на всеки един етап от получаването на сигнала, посещението на място, разговора с пострадали, работата с извършителите и т.н. Според министъра на вътрешните работи се наблюдават значителен ръст на случаите на домашно насилие и трайно увеличение на образуваните досъдебни производства спрямо миналата година. Ще се направи анализ на причините.

Вече е започнало обучението на 40 педагогически специалисти от регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО), които ще оказват методическа подкрепа за превенция на насилието и тормоза в училище. Подготвят се също 20 психолози от Националната мобилна група за психологическа подкрепа към Министерството на образованието и науката. Те ще работят в сферата на киберсигурността и срещу насилието в интернет. Подготвят се и законови промени с цел въвеждане на медиация на конфликти на регионално ниво с цел подобряване на комуникацията между образователните институции и родителите, особено в случаите, в които децата са жертва на проблеми между родителите.

Министерството на правосъдието (МП) работи по разширяване на възможностите за безплатна правна консултация за жертвите на насилие. Тя е регламентирана в меморандум за сътрудничество и партньорство между МВР, МП, Националното бюро за правна помощ и адвокатските колегии. 22 юристи от Софийска адвокатска колегия са извили желание да се включат в списъците на Националното бюро по правна помощ през последния месец. Обсъжда се и увеличаването на работното време на Националния телефон за първична правна помощ, който министерството поддържа.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията