ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Психологът Иван Игов: Училището отдавна е абдикирало от това да учи децата на социални умения 
©
Липсата на достатъчно добре изградени социални умения е в основата на все по-увеличаващата се агресия сред подрастващите. Децата са много добър индикатор: ако децата ни са толкова агресивни и ако се увеличават случаите на агресия между деца или деца и възрастни, това означава, че обществото ни определено е болно. Това каза психологът Иван Игов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

"За съжаление в България защитата на психичното здраве на децата и възрастните е почти никаква и нищо особено не се прави по този въпрос. Ние нямаме дори законодателство за това как трябва да бъдат подпомагане децата и родителите в кризисни ситуации.“

Основната причина за агресията е емоционално състояние, наречено фрустрация или състоянието на безизходност, когато човек тръгва агресивно срещу другия, който е причинил тази фрустрация, а в някои случаи тръгва агресивно към себе си, обясни психологът и добави, че зад всеки случай на агресия стои различна причина.

"Това, което им липсва на децата, за да се справят, са истински социални умения и хора, които да ги подкрепят в справянето с такива състояния. Тук вече идва ролята и на семейството и на училището, като при правилен подход към детето, дори едно петгодишно дете би могло да намери друго решение на фрустрацията, освен това да бъде агресивно,“ обясни психологът.

По думите му обаче училището отдавна е абдикирало от това да учи децата на социални умения и децата няма към кого да се обърнат за съвет и помощ. Според него идеята да има училищен психолог е добра, но там не трябва да се назначават просто хора завършили психология, без да са минали специализирано обучение, без да има специализирана помощ за тях. Необходима е и подкрепа от страна на социални служби, от полицията.

"Много е важно на децата се показва любов, да им показваме подкрепа и да знаят, че винаги мога да се обърнат първо към родителите си, до голяма степен и към учителите. Останалите нека да сме наясно, че чуждите деца не са ничии деца, те също са деца на някого и ние бихме могли да им помогнем и да ги подкрепим, дори в ситуация когато не ги познаваме или са на място, където не би трябвало да бъдат,“ подчерта психологът Иван Игов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Почина Кирил Маричков
Хороскоп за деня
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията