ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Производители казаха какво оскъпява българското сирене
Автор: Екип Sofia24.bg 10:13 / 29.03.2025Коментари (0)773
©
През изминалата година българските фермери са добили с близо 3% по-малко краве мляко. Причината е, че стопаните отглеждат все по-малко животни. В същото време се увеличават сирената с вложени растителни мазнини. На този фон се засилват проверките на инспекторите от Българска агенция по безопасност на храните.

От началото на годината до момента само в Пловдивска област са извършени 27 проверки в млекопреработвателни предприятия, 110 в детски заведения, 280 в складове за търговия на едро и заведения за обществено хранене. До момента не са установи несъответствия по отношение на качеството.  От Агенцията по храните напомнят, че млечните стоки с имитиращи продукти трябва да се обозначават на отделен рафт.

Все по-трудно у нас се намира качествено прясно краве мляко. По-малките количества рефлектират и върху цените на сиренето, твърдят млекопреработватели от град Съединение. 

"Много от млекопроизводителите в района затвориха - 50% вече ги няма. Може би заради изискванията, които се наложиха към тях, за да получат субсидии. Може би те не успяха да покрият тези критерии и прекратиха дейността.  Това се отрази върху доставките. Преди си взимахме мляко от региона от около 30 километра периметър, а сега стигаме до периметър над  100 километра. Това оскъпява суровината и крайния продукт", коментира пред NOVA Злати Златев, началник производство.

За да се покриват критериите за бяло саламурено сирене, отглеждането на животните, от които се добива млякото, трябва да отговарят на определени изисквания. Едното от тях е фуражът, с който се изхранват, да е минимум 80% български.

"На всеки млековносител правим анализ на млякото. За да направим качествена суровина е необходимо млякото също да бъде качествено. Нямаме вносно мляко от чужбина. Млякото, което идва днес, се преработва веднага или в рамките на следващия ден ние успяваме да го преработваме. Не съхраняваме мляко повече от 24 часа. За производството на един килограм сирене е относително точно колко литра мляко е необходимо, но в нашето производство съм забелязал, че са необходими минимум  6 литра и половина краве мляко", добавя още Златев.

Почти е невъзможно с просто око, заставайки пред витрината в магазина, да разпознаем дали сиренето е качествено и дали съдържа имитиращи съставки, обясняват производителите.

Хубавото сирене трябва да има изразен млечно-кисел балансиран вкус. Когато погледнете сиренето, трябва да има порцеланов лом, да  има еднороден цвят и да е умерено твърдо. Вкусът трябва да бъде солен,  лек и  приятен. Това са признаците, по които може да познаете едно хубаво сирене. Ако човек реши може да сложи сиренето във вода и да го изкисне и когато сиренето задържи структурата си, това е един от показателите, по които може да познаем, че сиренето е истинско, минало процес на зреене", обяснява технологът Ивънс Мутафов.

От началото на годината досега цената на кравето сирене не се е повишавала, но скок се очаква на цената на овчето мляко след Великден, твърдят фермерите.

"В момента цената на нашето краве сирене е 18.60 лв. Използваме външни фирми- дистрибутори, които също имат разходи, транспорт, съхранение, разнос и оттам цената вече започва да се вдига. Същите тези дистрибутори дават на поддистрибутори на по-малки магазинчета. Така че цената съответно с всеки следващ ще увеличава, най-вероятно,  поне с 20%", прогнозира Златев.

По пътя от мандрата до търговската верига цената на килограм сирене набъбва средно между 4 и 6 лева, установи проверка на медията. 

Според търговците хората купуват по-малки разфасовки и предпочитат вакуумираните сирена.

"С около 10% се е повишила цената на сиренето от началото на годината, но не се е забелязала отлив от това хората да си купуват сирене. Може би купуват в по-малки количества. Ние често взимаме директно от мандрите. Тогава цената излиза малко по-евтина, тъй като прескачаме още един по веригата. Ако сиренето, което взимам от дистрибутор, е на 20 лева, от мандрата, то ми излиза на 16. При нас надценката на млечните продукти са на 10 %, за да може съответно да си включим и нашите разходи, които не са малко", споделя Надежда Шомова, собственик на магазин за хранителни стоки.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Желязков"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
Великден 2025
Отношенията между САЩ и Китай
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията