
ЗАРЕЖДАНЕ...
Производител каза как да разпознаем качественото сирене | ||||||
| ||||||
По-малките количества добито мляко рефлектират и върху цените на сиренето - твърдят млекопреработватели от Съединение. "През последните няколко години в нашия регион са затворили голяма част от фермерите и те казват – няма смисъл да работим. Ние работим с български млека, което си ги изследваме с наша си апаратура, което ни дава възможността да гарантираме продукта, който произвеждаме", каза пред БНТ Злати Златев, началник производство. За да покрива критериите за бяло саламурено сирене, продуктът трябва да е само от българско мляко. Отглеждането на животните, от които се добива млякото, трябва да отговаря на определени критерии. Като там изискването е, че фуражът, с който се изхранват животните, трябва да е минимум 80 процента български", добавя д-р Алекси Ахмед от БАБХ – Пловдив. От началото на годината в Пловдивска област са направени 23 проверки в млекопреработвателите предприятия, 37 - в детски заведения и 243 – в складове за търговия на едро. Няма открити нарушения. А качественото сирене може лесно да бъде разпознато. "Като разчупим бучката, вътре трябва да има порцеланов лом, трябва да има технологични шупли в неголямо количество. Сиренето трябва да бъде с приятно изразен млечно-кисел вкус. Трябва да бъде с твърдост, но не прекалено голяма. Не да е меко самото сирене", заяви Иван Мутафов, производител. От Българската агенция по безопасност на храните напомнят, че продуктите с имитиращи продукти трябва да са обозначени на отделен рафт. Сирената с повишено водно съдържание пък задължително са пакетирани и на лицевата страна е изписан този детайл. |
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (586) | 53% | ![]() |
Не (407) | 37% | ![]() |
Не мога да преценя (112) | 10% | ![]() |
За контакти:
тел.: 0700 45 024
novini@sofia24.bg