ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Проф. Мария Нейкова: Авторитарните режими експлоатират темата за състоянието на демокрацията в своя полза
Автор: Цвети Тончева 15:43 / 09.11.2023Коментари (0)160
© Личен архив
"През последните години сме свидетели на процес, в който авторитарни режими полагат изключителни усилия, за да променят световната система на международните отношения в своя ползва. Ползват влиянието си в ООН и мултилатерализма – многостранното взаимодействие, за да го постигнат. Те експлоатират проблемите на демокрацията, за да утвърдят позициите си“. Това смята проф. д-р Мария Нейкова, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски“, в предаването "Денят на Фокус“ на Радио "Фокус“.

Темата е много важна и тя не вълнува само българите. Трябва да подчертаем, че преди Института за демокрация и изборна подкрепа, на който се основава докладът за упадъка на демокрацията в световен мащаб, съществува друга важна организация, ангажирана с тази тема – Freedom House, основана през 1941 г., разсясни професор Нейкова. Тя цели да накара изолационисткото американско общество да се включи във Втората световна война. "Организацията отчете световен спад на демокрацията още преди 17 г. Обхващат с 20 държави повече, отколкото цитирания институт“, даде още подробности събеседникът.

Дали знаем какво е демокрацията – за пръв път в доклада си тази година Freedom House дава отговор на този въпрос: "В идеалната си форма тя е система на управление, която се основава на три компонента – волята и съгласието на управляваните, институциите, отговорни пред всички граждани и придължането към върховенството на закона и зачитането на човешките права“. Авторите на доклада подчертават, че никоя демокрация в света не е перфектна, уточни проф. Нейкова.

Свободата е условие, за да съществува демокрацията, смята тя. "Според индекса на Freedom House България е частично свободна държава. Често поставяме в центъра на всичко изборите – те са важни и трябва да бъдат честни и прозрачни. Но през последните години много се спекулира с изборната демокрация, което обслужва авторитарните режими – Русия, съседна Турция и др. За тях е важно е кажат, че международната общност не трябва да се меси в техните вътрешни дела“, анализира проф. Нейкова.

"Не бих прехвърлила цялата вина за ниската избирателна активност на гласоподавателите. Никой не си прави труда да им обясни на разбираем език какво е демокрацията. В предишния строй хората не знаеха, че имат права. Бавно и трудно научават за това и за възможностите за отстояване“, каза още Мария Нейкова.

Години наред говорим, че не трябва да се правят промени в избирателните закони непосредствено преди избори. "Това, че се правят непрестанно именно такъв тип промени, на гражданите ли да го припишем?“, попита риторично тя.

"Не виждам механизми, които да гарантират независимост на избирателните комисии. Очевидно има намеса в работата им. Наблюдаваме възход на десни партии, на националистически формации. На фона на войната в Украйна и на случващото се в

Близкия Изток, на войните в Африка се ограничава демократичното развитие“, отчене проф. Нейкова.

"Недостатък на нашето разбиране на демокрацията е, че я разглеждаме изолирано в български граници, а не в по-широк план към Европа и към света. Процесите са изключително свързани. Войната на Русия срещу Украйна изключително много разделя. Хората започват да се питат трябва ли да помагат на другиго, когато самите те не се чувстват сигурни в утрешния си ден. Това е сложен комплекс от обстоятелства, който упражнява натиск върху демокрацията“, предложи своя прочит на ситуацията в международен план Мария Нейкова.

За първи път в доклада на Freedom House се твърди, че упадъкът на свободата и демокрацията е стигнал до крайния предел, което вероятно ще доведе до бъдещ възход на демократичните тенденции, обясни прох. Нейкова. "След като 17 години имаше влошаване, то сега е най-малък броят страни, в които е регистриран спад – 32. 34 от държавите, на които е базирано проучването, са регистрирали положителни промени в своето демократично развитие“, отбеляза още проф. Нейкова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията