ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Проф. Донка Байкова каза защо качваме килограми
Автор: Живко Кръстев 14:30 / 18.09.2023Коментари (0)172
©
Теглото е коригируема и контролируема величина, но факторите, които трябва да преодоляваме, са много. Това каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".  

Тя обясни, че 40% от хората, които имат проблем с теглото, по майчина или по бащина линия имат близки хора със същия проблем. Ако и по двете линии има свръхтегло и затлъстяване, предиспозицията е 80%. През последните години има и надграждане с външни фактори, обясни проф. Байкова. Според нея в момента можем да преодолеем 40% от тези генетични предразположения с корекция в стила на живот и модела на хранене и това зависи единствено и само от нас.  

Проф. Байкова посочи основните фактори за качване на килограми. Промишлено отглежданите животни и риби, които се третират с женски полови хормони, са основна причина за повишаване на теглото и за редица отклонения във физическото развитие на децата. "Момченцата правят гинекомастия и разширен обем в тазовата област, а при момичетата се уголемява ханшът и се повишава теглото. Риск са всички "Е“-та, които са химически субстанции. Организмът се старае да ги елиминира от своето тяло, а докато се случва този метаболитен процес, се качват килограми“, обясни специалистът.  

Фактори са и стресът и различни медикаменти, добави тя.  

През последните години учените откриват, че обемната мастна тъкан представлява гигантска ендокринна жлеза, която произвежда хормони. "Те увреждат и извеждат в дисбаланс целия хормонален статус – правят Хашимото, инсулинова резистентност, фертилни дисфункции“, обясни проф. Байкова. 

Тя подчерта, че без диетотерапия няма как всички съвременни хронични болести да бъдат трайно овладени и пациентът да бъде изведен в оздравителен период. "Специалистът по диететика разглежда биохимичните показатели на пациента и съобразно дисбалансите в тях се изготвя и съответния диетичен режим, който съобразява всичко това. Пациентът се храни в рамка. След три седмици обаче тази рамка престава да работи, защото механизмът се адаптира и приспособява, като намира механизми, с които противодейства на загубата на килограми. Затова моята роля е да се надлъгвам с метаболизма, променяйки режимите на хранене, съобразно резултатите от предходния режим“, обясни специалистът по диететика. 

Човешкият организъм натрупва вредни съставки, които стават рискови за здравето и са предпоставка за развитие на редица болести. "Затова основно правило в медицинската диететика е да консумираме максимално натурални храни и минимално – промишлено произведени. Моята препоръка е промишлено произведените да бъдат БДС, защото имат стандарт за качество. При здравословно хранене препоръчвам два или три постни дни“, посъветва още проф. Байкова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията