ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Проф. Чуков за Близкия изток: Има голям сблъсък между материални и религиозно-духовни въжделения! Американците имат много добър опит
Автор: Йоланда Пелова 17:05 / 30.09.2024Коментари (2)113
© Фокус
Кръгът на целите на Израел се разширява, което е много силно послание към т.нар. ос на съпротивата – прокситата на Иран. Ударите, които нанесе Израел, са толкова силни и болезнени, че има своеобразна парализа. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Израел постепенно разширява кръга на целите си. "Продължават да ликвидират палестинци от "Хамас“, които са на територията на Ливан, след това минаха към "Хизбула“, и то отдолу нагоре – ликвидираха полевите командири, цялото ръководство на елитните части "Радуан“, след това стигнаха нагоре към най-високото политическо равнище. В момента излизат извън "Хамас“ и "Хизбула“. Вече имат цели в Сирия, хутите, палестинците от Народния фронт за освобождение на Палестина. Неслучайно операцията на Израелската армия се преименува на "Нов режим“. Т.е. идеята вече не е само битка срещу "Хизбула“, а срещу цялата мрежа от терористични организации“, обясни проф. Чуков.

Той отбеляза, че израелско обществено мнение вече се променя и подкрепата за политиката на Нетаняху расте. Социологически данни сочат, че ако в момента се проведат избори в Израел, Нетаняху ще ги спечели, заяви арабистът. "Неговата управленска коалиция, която беше на ръба, си възстанови значителното мнозинство“, посочи той.

По думите му Иран в момента се намира в безтегловност. "Те не знаят какво и как може да се случи. Затова първите реакции на иранските власти след новината за убийството на Хасан Насрала беше да скрият на сигурно място аятолах Али Хаменей. Очевидно се усещат пропуквания в иранския политически естаблишмънт. Епохата на Касим Сюлеймани приключи. Аятолах Хаменей вече не е динамичен, активен и остър лидер. Президентът Пезешкиан пък очевидно се опитва да подобри отношенията със Запада. При разговорите с Макрон в Ню Йорк той е определил Русия като "агресор“ и е заявил, че Иран не подкрепя политиката на Русия в Украйна“, обясни проф. Владимир Чуков.

Великите сили имат своите интереси и позиции в региона на Близкия изток и се опитват да ги отстояват, отбеляза експертът. "Вече една година Близкият изток живее в пламъци. Започна от Газа, в момента е в Ливан, има удари в Сирия, в Йемен. Близкият изток има своя автономност по отношение на динамиката на събитията. Оказва се, че големите сили да не могат да влияят по един решителен начин, както беше през 1982 и 2006 г. Ситуацията там коренно се промени“, посочи проф. Чуков.

На прага на президентските избори САЩ не са склонни да подкрепят една наземна операция. Такава вероятно ще се състои, но няма да бъде като тази от 2006 г., допълни експертът.

Франция също има своите интереси в Близкия изток. "Французите са гаранти на католиците маронити. В момента външният министър на Франция е в Бейрут и се опитва да договори някакво примирие“, обясни арабистът.

Руската федерация от своя страна е естествен съюзник на "Хизбула“. Москва осъди убийството на Хасан Насрала, отбеляза проф. Чуков. "Русия беше готова да предостави на хутите руски оръжия, а мотив беше предоставянето на американски оръжия за Украйна. След като беше дадена червена светлина за Киев, руснаците също дадоха заден ход за доставката на такива оръжия“, припомни той.

Проф. Чуков отбеляза, че в Близкия изток има голям сблъсък между материални и религиозно-духовни въжделения, които се превръщат във фанатизъм. "Ето тук се опитват да играят американците и техният опит е много добър, особено когато имате натрупани две критични маси, които се мразят неимоверно".


Още по темата: общо новини по темата: 119
30.09.2024 »
30.09.2024 »
30.09.2024 »
30.09.2024 »
30.09.2024 »
30.09.2024 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.09.2024 г.
0
 
 
Имат опит, но този път ще си счупят зъбите.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Земетресения в България
Катастрофи в София
Стреляха по Доналд Тръмп на митинг!
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията