ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Проф. Байкова: Протеиновите прахове в по-големи количества крият риск за здравето | ||||||
| ||||||
Протеините имат много важна роля в живота на човека. Богатите и пълноценни източници на протеинови източници са мляко, млечни продукти, месо, риба и яйца. Има и добри източници на растителни протеини, на които разчитат вегани и вегетарианци, обясни специалистът. Протеиновите прахове от своя страна са хранителни добавки, които трябва да се използват при невъзможност за осигуряване на разнообразно хранене. "За да е здрав човек, трябва да приема 60 различни хранителни вещества ежедневно. В протеиновите шейкове като източник на протеин най-често се влага суроватъчен хидролизат, т.е. протеин, извличан при обработка на млякото. Той е много пълноценен, защото е лесноусвоим от организма, и съдържа три аминокиселини, важни за изграждане на мускулна тъкан, за повишаване издръжливостта към натоварвания и възстановяване след физическа умора", поясни проф. Байкова. Тя обясни какъв е механизмът на действие на протеиновите прахове – те потискат хормона на глада грелин, който стомахът отделя, когато сме гладни. "Протеиновите прахове активизират действието на грелина от мастните клетки и повишават усещането за ситост. Те имат хипогликемично действие, т.е. потискат нивата на кръвната глюкоза и намаляват и кръвното налягане в дозирано количество", поясни специалистът. Проф. Донка Байкова посочи рисковете при прекомерна употреба на протеинови прахове. "Суроватъчният протеин съдържа лактоза – млечна захар, но и други прости захари, които при предозиране причиняват метеоризъм, често пъти диария и чревен дискомфорт. Когато производителите искат суроватъчният протеин да бъде отстранен, влагат протеин от грах, протеин от соя. Тук рискът е при предозиране да приемаме повече олигозахариди – прости захари от бобовите култури, които също причиняват стомашно-чревни диарии и неразположени", обясни експертът. Обработката на протеините се случва в черния дроб. Затова е противопоказно приемането на протеинови прахове от хора с риск от увреда на паренхима на черния дроб, подчерта проф. Байкова. "При предозиране тези протеини се разграждат до азотни и неазотни субстанции и вещества. Има риск от повишаване на пикочната киселина, риск от развитие на подагра. Често самите разградни продукти са токсични и повишават риска от болести. При разграждането им се произвеждат токсични субстанции, които понижават мускулната сила и предизвикват умора", изброи тя. Протеинът, който постъпва в човешкия организъм от храната, никога не е изолиран. "Останалите хранителни вещества, които приемаме с храната – мазнини, въглехидрати, витамини и минерали, се явяват катализаторите на усвояването на тези протеини и въобще рисковете от изолираните протеини на прах не съществуват", допълни проф. Байкова. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета