ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Преподавател по хлебарство и кулинария: Когато месим празничната питка винаги трябва да бъдем заредени с много добри чувства, защото хлябът обича да бъде обичан
©
Хлябът заема централно място в празничната ни трапеза. Според поверията когато месим празничната питка винаги трябва да бъдем заредени с много добри чувства, с хубави емоции, защото хлябът обича да бъде обичан. Това коментира в предаването "Утрото на фокус“ на Радио "Фокус“ с водещ Ася Александрова преподавател по хлебарство, сладкарство и кулинария в Pastry Academy, трето поколение хлебар инж. Светлана Генова.

Както за Бъдни вечер, така и за Коледа хлябът по принцип трябва да бъде с кръгла форма. Разликата е в това, че за Бъдни вечер питката трябва да бъде постна, без мазнина и яйца. "Аз винаги слагам по малко мая в постната си содената питка и избягвам от това убеждение, че микроорганизмите на маята са някакви животински продукти.“ 

Според традицията в питката за Бъдни вечер се поставя паричка, но може да се поставят и няколко листа босилек – това символизира божествената закрила на дома през цялата година, носи брикет, щастие и мир в семейството. "Питката се остава да втаса и малко преди да я сложа във фурната аз си правя отгоре с вилицата едно кръстче и поставям малко клонче дрян, което е за здраве на цялото семейство,“ обясни тя и добави, че върху обредния хляб за Бъдни вечер може да се изработят и различни символи, които характеризират богатство и благоденствие: грозд, житен клас, пиленца от тесто.

Т.нар. боговици или питката за Бъдни вечер според преданията се раздава от най-възрастния и се раздава отдясно наляво по посока на живота.  

В коледна погача има масло, мляко, захар и мед и яйца, като според  инж. Генова  продуктите имат и някаква символика: да върви всички по мед и масло, да бъде плодовито семейството да се раждат деца и т.н. "Празничната коледна погача е много обогатен освен като рецептура и като начин на формиране, но и като украса. Точно това я прави толкова празнична. Украсата е добре да се приготви от т.нар. "мъртво тесто“ – тесто приготвено само от брашно, сол и вода, малко по-твърдо и остава бяло при печенето на погачата,“ посочи тя и добави, че украсата може да включва различни фигури, плетеници, орнаменти, които мога да бъдат наречени и това прави всяка погача уникална и красива.

За Игнажден, който празнуваме днес, са много характерни постните ястия, обясни още Светлана Генова: "Може отново да се приготви постна погача, която да се прекади за здраве, за берекет, за благоденствие на семейството. На този празник е хубаво семейството да се събира, да празнува, да има топлина в семейното огнище, да има хубави трапези. Това е душата на българина – да се събере, да хапне, да пиене и да се види с най-близките си.“


Още по темата: общо новини по темата: 166
20.12.2024 "Лидл" няма да продава повече тези артикули
20.12.2024 КЗП с проверки на най-актуалните в празничните дни стоки и развлечения
20.12.2024 Доц. Костадин Нушев: На Игнажден започва т.нар. предпразненство на Рождество Христово
20.12.2024 Шеф Станислав Иванов за преяждането по празниците: Грешка е да гладуваме, за да оставим място за празничната вечеря
20.12.2024 Забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркингите на пл. "Св. Александър Невски"
20.12.2024 Защо не раздигаме масата за Бъдни вечер?
предишна страница [ 1/28 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
Зима 2024/2025 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (581) 53%
Не (400) 37%
Не мога да преценя (110) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията