ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Предприемач: В България е много по-лесно да се прави бизнес. Във Франция администрацията е тежка | ||||||
| ||||||
Той умело потапя клиентите си в богатата палитра от френски кроасани, печива и френското бижу - макаронът. За първи път посещава страната ни през 2005 г., след като се запознава с български студенти в университета в Страсбург, където учи икономика. Идва в България и се влюбва в страната от пръв поглед. "Обиколих цяла България за три седмици и когато си тръгнах оттук казах: Това ми е мястото за живот, един ден ще дойда да живея тук", разказва Тома Боглен. И го прави, дори убеждава българите да не напускат родината си. "Казвам го всеки ден на българите - не правете тази грешка, тук природата е уникална, начинът на живот, хората. Човек като живее тук, се чувства по-спокоен отколкото на запад", допълва френският сладкар пред Bulgaria On Air. У нас Тома среща и любовта на живота си. Макар да е икономист, той е пленен от света на кулинарията. Той е трето поколение сладкар. "Първо в България направих консултантска фирма за френски компании и с времето се занимавах със сладкарски изделия", разказва сладкарят. Създава цеха си в бивш супермаркет и с екип от българи прави различни видове френски макарони, пухкави кроасани с масло и не само. Първоначално вкусотиите са предназначени за местния пазар. "Преди десет години макаронът изобщо не беше известен, с времето стана толкова известен, че може да се похвалим, че във всяко село в България има някакъв магазин, който продава нашите макарони. От Кърджали до Кубрат, през Видин, Варна, навсякъде", допълва Тома. Днес той изнася и в чужбина - Румъния, Италия и скоро в Унгария. "Основно макарони, това ни е най-голямата част от бизнеса, а кроасаните са за нашите магазини в София", обясни сладкарят и допълни, че не прави компромис с качеството. "При нас се работи само с масло, няма маргарин, само истински шоколад, няма заместители и това с времето направи нашето име, репутация и хората знаят, че, ако искаш хубав кроасан, хубав макарон, си е при нас", допълва французинът. А тайната съставка е любов. Тома е категоричен – бизнес в България се прави много по-лесно. "Доста по-лесно е да се отваря фирма тук, в България, отколкото във Франция, и да се развива бизнесът тук, отколкото във Франция. Администрацията е по-тежка във Франция, там има фирми които вече са 4, 5 поколение, ако нямаш много пари, нямаш шансове.", спомня си майсторът на сладкиши. И казва, че в България се чувства у дома. "Аз вече съм българин, когато ходя във Франция, честно казано, не се усещам като у дома, вече съм изпуснал целия прогрес, всички промени. Тук ми е мястото, там, ако отивам да живея, ще започвам от нула, както когато дойдох тук", заяви французинът. Мисията на Тома е да създава наслада на клиентите си с вкусна храна. "Опитвам да търся малките детайли, които ще направят продукта още по-вкусен, отколкото може да е. Това ми е идеята. Опитвам да правя нещо всеки ден, така че хората, когато го слагат в устата, да са доволни какво ядат, това е, нямам никаква друга претенция", допълни Тома. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 13.05.2023 г.
+1
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Шофьор на тролейбус в София е със счупена ръка след бой с велосипедист
07:56 / 26.11.2024
Хора в неравностойно положение за метростанция "Бели Дунав": Пощадете ни
10:03 / 27.11.2024
Тайната падна, но съмнението остана, Ивонне разкри дълго пазена тайна
09:09 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета