ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Преди Гергьовден: Вижте как по цвета може да прецените дали е прясно агнешкото месо
Автор: Екип Sofia24.bg 10:08 / 02.05.2022Коментари (0)960
©
По традиция на трапезата на Гергьовден у нас се поднася агнешко месо. В един от месарските магазини агнешката плешка се предлага за 22,60 лв. за килограм, а агнешкият бут – за 24,60 лв. Управителят на магазина уверява, че цената няма да се повиши за празника. Причината е, че и в момента цената е достатъчно висока, а  няма повишено търсене. Синият печат върху месото гарантира, че то е с произход България. Червен цвят – с произход, различен от българския, в съответствие със Заповед № РД 11-631/25.03.2019 г.).

Много важно за потребителите е и предоставянето на информация на видно място от страна на търговците за страната на произход на месото. На практика обаче има няколко важни детайла, по които можете сами да определите дали месото е прясно:

Колкото е по-светла мазнината на агнешкото месо, толкова то е по-младо (допълнителен индикатор за възрастта на месото се явява цветът му, колкото е по-светъл, толкова агнето е по-младо). 

Цветът на месото трябва да бъде максимално равномерен.

Един от главните критерий за добро агнешко месо се явява еластичността на месото. Можете да проверите това като натиснете с пръст месото, то трябва бързо да възвърне формата си.

Ароматът на агнешко месо трябва да бъде приятен и наситен (ако в месото има странични миризми, то вероятно или животно не е правилно хранено, или е било болно).

Доброто агнешко месо има едрозърнеста консистенция;

Костите на агнешкото месо трябва да бъдат бели – това е признак за младо животно, ако са розови, то вероятно са от шиле.

Мазнината на доброто агнешко месо трябва да е минимално количество;

Повърхността на агнешкото месо трябва да е блестяща и леко влажна, не трябва да има кървави следи.

Можете да отличите възрастта на агнето по ребрата. Ако визуално сравните две парчета месо, то костите с по-голямо разстояние между ребрата, принадлежат на по-възрастно животно, пишат от agrozona.bg.

Най-често хората питат дали е възможно да им предлагат замразено месо като прясно, коментира Богомил Николов от асоциация "Активни потребители“. Месо, което е било замразявано, има един характерен блясък, предупреди той.

"Освен това по цвета също можем да съдим – колкото е по-старо месото,  толкова е по-тъмно“, каза още Николов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията