ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Политологът Любомир Стефанов: Хората са лишени от избор, тъй като няма развитие на идеите на партиите
©
Това е поредната предизборна кампания, в която голямата битка така и не се случва. Това е кампанията на една предизвестена апатия, минирана с доста скандали и по-скоро е кампания на избягване от битка, избягване от отговорност и най-вече избягване от дневна ред на обществото. Това каза политологът Любомир Стефанов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Изборите са упражнения по легитимиране, преутвърждаване и стабилизиране на системата и е добре това упражнение да не стане някаква рутина или някакъв фарс, а да се превърне в разрешението на кризата, в която сме се самопоставили. Българските гласоподаватели де факто ще избират между едни и същи хора, тъй като 3/4 от партиите имат еднакви платформи и всъщност не могат да се разберат, защото имат "личностни липса на симпатии“.

Хората са лишени от избор, тъй като няма развитие на идеите на партиите, смята политологът: "Три години назад няма еволюция, само се градира като че ли този тон на някакъв нарастващ ужас как България едва ли не се спуска под надолнището и катастрофира със страшна сила в стената на неименуемо вдигане на данъци и на пропуснати пари от Плана за възстановяване и развитие, на по-голяма несигурност било то външна, било то вътрешна, несправяне с купчина проблеми. Създава се едно усещане, че който и да е изберем, той знае как да го оправи. Но никой от партиите не казва нещо много просто: как ще стане точно тази работа.“

Според него всички партии са наясно, че след изборите трябва да се мисли за управляваща коалиция. "Ако не са започнали да го правят обаче, следващата седмица няма да им стигне. Тъй като правителството не се сглобява само на база избирателни резултати – да, те са предпоставка, тъй като показват параметрите на парламентарно представителство, но мисля, че всички партии в България от 3 години на насам са наясно, че коалиция е решението и разрешението на този български Рубикон.“

"Задължително парламентарно представителство, което сформира мнозинство, минава през ПП-ДБ и ГЕБР-СДС от едната страна, а кой ще бъде третият и дали ще има нужда и от четвърти, е много сложен въпрос и е функция от самата избирателна активност,“ обясни Любомир Стефанов и добави, че ако отново двете големи коалиции не се разберат и не проявят държавническо чувство, то тогава според него българските граждани наистина ще се поактивизират, за да изберат други, които са можещи да преодолеят това препятствие.

 

Идеята на ПП-ДБ за равноотдалечен от партиите премиер няма как да се случи, заяви още той и обясни това с отговорността за изпълнителната власт, която трябва да се поеме, трябва да бъде политически мотивирана, аргументирана и солидна. "Аполитичното на мен ми звучи като бягане от отговорност. А когато не се носи отговорност, такава още по-лесно се размива в парламента и изчезна в комисиите, и накрая кой ще подкрепя законодателната програма на този Министерски съвет, ако премиерът му е равноотдалечен, т.е. висящ безтегловно в политическото пространство".


Още по темата: общо новини по темата: 566
18.10.2024 »
18.10.2024 »
18.10.2024 »
18.10.2024 »
18.10.2024 »
18.10.2024 »
предишна страница [ 1/95 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
България в еврозоната
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията