ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекорд за най-много гледания на 24 май
Автор: Екип Sofia24.bg 21:48 / 19.05.2024Коментари (0)1004
Ученици и учители от българското неделно училище "Иван Вазов“ в Париж се надяват тяхната песен "Вазовчета“ да стане най-гледаната в YouTube в България в рамките на 24 часа на 24 май. Песента беше официално представена днес по време на тържествения концерт за 10-тата годишнина от създаването на училището. Това съобщават от Просветното министерство.

Текстът ѝ веднага грабна българската публика в театър "Сен Леон“ в Париж. Той е написан от ученици, които посещават студиото по журналистика и творческо писане към училището с ръководител Янета Димитрова. Особено ласкава за него беше оценката на писателката Здравка Евтимова, която бе гост на концерта. "Пожелавам Ви да продължавате да пишете, да ни радвате и да спечелите милиони човешки сърца“, обърна се тя към младите творци.

Музиката към песента, дело на композитора Георги Зайков, също моментално завладя публиката в залата. Клипът на "Вазовчета“ ще бъде качен официално в YouTube на 24 май. Изпълнението е на деца от вокланото студио към неделното училище с ръководител Десислава Станкова. "Това ще бъде нашият поздрав за празника до сънародниците ни в България и по целия свят. Амбицията ни е да стане най-слушаната българска песен в рамките на 24 часа на 24 май“, обяви ръководителят на неделното училище доц. Елена Сачкова.

Поздравителен адрес за годишнината изпрати министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. "Създадено с много всеотдайност и родолюбиви усилия, Вашето училище посява любов и уважение към българския език и история и изгражда стремеж към опазване на традициите, съдействащи за укрепване на българската духовност, за съхраняване на националното самосъзнание, бит и култура извън родината“, се посочва в приветствието на министъра. В него той пожелава на учителите здраве, сили и ентусиазъм, а на учениците да бъдат щастливи, да преодоляват предизвикателствата на живота и България да бъде винаги в сърцата им.

Неделното училище получи поздравителен адрес и от президента на Република България Румен Радев.

По повод годишнината училището организира и международен ученически конкурс за проза и поезия. В него участваха близо 630 български ученици от 15 държави по света, а победителите бяха наградени лично от председателя на журито Здравка Евтимова.

Ден по-рано с нея се срещнаха деца и родители от българската общност в Париж. Те имаха възможност да разговарят и с други български творци като писателката и поетеса Лили Спасова, музикантът и композитор Георги Зайков, автор на музиката за химна на неделно училище "Иван Вазов“ и илюзионистът Веселин Долмов – Арсен, който е ученик на Астор.

Неделното училище "Иван Вазов“ обучава български деца от 15 държави на български език, литература, история, география и култура. Училището има общо 160 ученици, от които 40 живеят във френската столица и околностите ѝ и учат присъствено. Останалите са българчета от различни краища на света, включително далечни като Аржентина, Куба, Канада и Мадагаскар, които се обучават дистанционно.

Училището въвежда онлайн уроци още със създаването си през 2014 г. Затова и при обявяването на епидемията от ковид още на следващия ден без затруднения са преминали от присъствено към дистанционно обучение. Заради този опит и качествата на преподавателите много деца от българските общности в различни краища на света, избират да получат образование именно от неделното училище "Иван Вазов“ в Париж. Включително и деца от Френския лицей в България посещават онлайн уроците на парижкото училище, за да подобряват знанията си по български език и литература. Училището следва програмите на МОН и получава подкрепа от държавата. То предлага и извънкласни дейности като хор и театрален състав, съобщи Генка Делакроа, основател и председател на българското сдружение "Христо Ботев“, към което е и училището.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията