ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Павел Савов: Хората с увреждания се обучават за шофьори полулегално
Автор: Харитина Агопян 17:15 / 28.09.2023Коментари (0)198
©
Големият проблем у нас във връзка с подвижността на хората с увреждания е, че за да вземе човек с увреждания на двигателната система книжка, той е обучаван полулегално. Това заяви Павел Савов от Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт в предаването "Денят на Фокус“ на Радио "Фокус“.

Ако човек с двигателно увреждане иска да стане шофьор, той си купува си кола и сам я преустройва, за да му бъде в полза, без никой да му каже как да стане това. "Следва намирането на инструктор, който да се съгласи полулегално да го обучи, защото школите не са достъпни за хората с увреждания. Обучението става в автомобила, преустроен от клиента, на който се слагат педали за инструктора. За повечето хора обаче това е непосилна задача, защото те не могат да излязат от дома си“, алармира Павел Савов.

Асоциацията се занимава с проблемите на личната мобилнист. Придвижването е първостепенен проблем, защото преди да се образова и да работи, човек трябва да може да стигне до училището, до работното място. Най-оптималният вариант за хората в инвалидни колички е управляването на автомобил, категоричен е Савов.

Публичният транспорт винаги е алтернатива, но в развития свят не е основен транспорт за трудноподвижните хора. Ето защо най-големите стимули, които държавата предлага на тези хора, са тези при закупуване и експлоатация на автомобил, даде подробности той.

Асоциацията ще предложи промени в нормативната база за управление на МПС. По незнайна причина хората с увреждания у нас могат да шофират, но не и за извършват търговска дейност с автомобили. "Асоциацията има микробус, с който аз возя членовете ни, които нямат собствен автомобил.Това ми е позволено. Но ако с този бус отида на пазара и искам да продавам продукция, аз вече ще съм в нарушение на закона. В други държави на хората с увреждания им е позволено да карат тирове“, добави Павел Савов.

Хората с увреждания трябва да минат на т.нар. комисия "Толег“ – те са 4 комисии за цяла България – в София, Пловдив, Варна и Горна Оряховица. Има хора, които трябва да пропътуват повече от 300 км, за да стигнат до комисията. Тя издава здравна карта, с която човек може да си презавери книжката или да отиде на шофьорски курс. Ако трябва да се явите в 9 часа в транспортна болница в София, трябва да станете в 5 часа сутринта – говорим за хора с увреждания, няма зиме, няма лете. Освен това тази болница не е достъпна за хора с увреждания. Асоциацията настоява това да се промени, коментира още Савов.

Асоциацията организира шампионат по майсторско управление на автомобили за хора с увреждания. "Целта ни е да покажем на обществото, че човек с увреждания и преустроен автомобил може много прилично да се справя с карането на кола“, коментира Савов. Състезанието се провежда от 2016 г. и всички участници ползват собствените си автомобили.  Идеята е хората да станат свидетели как шофьорите с увреждания се справят с реални ситуации на пътя. "Участниците са много въодушевени и питат кога ще се провежда пак, което много ни радва“, даде подробности Павел Самвов.

Отборът по кърлинг позволява на хората с двигателни затруднения и хората без такива да играят заедно, което автоматично ги сближава и ги прави равностойни състезатели, убеден е Савов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията