ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Онколози: Има едно общо нещо между хората под 45 година, които се разболяват от рак | ||||||
| ||||||
Д-р Никълъс Де Вито, онколог от университета Дюк в Северна Каролина, каза, че той и колегата му са забелязали промяна в хората, влизащи през вратите на тяхната клиника през последните години. Увеличаването на младите хора, посещаващи клиниката, се дължи на нездравословна храна, твърди докторът. Близо 75% от храната, консумирана от хората в САЩ, се счита за свръхпреработена и е пълна с добавки и потенциално вредни съставки. Редица проучвания са установили връзка между диетите с високо съдържание на ултрапреработени храни и повече от 30 състояния, включително множество видове рак. Пишейки за STAT News, той каза: "Желанието да се защитят американците от вещества, които причиняват рак и други заболявания, трябва да надхвърли партийната принадлежност и политическата мотивация, за да се преодолеят усилията за индустриално лобиране. Това беше възможно с тютюна и е възможно с храната." "Разбира се, това ще изисква от американците да направят различен избор за това какво ядат, за да дадат приоритет на здравето си пред печалбите на корпорациите и понякога дори пред собственото си удобство", обяснява още докторът. Ранните проучвания показват, че ултрапреработените храни могат също да променят стомашния микробиом, колекцията от здрави бактерии в телата ни. Освен това е доказано, че храните дразнят чревните стени и могат да причинят хронично възпаление, като всичко това допринася за повишен риск от рак. В световен мащаб броят на случаите на рак при млади хора е нараснал с удивителните 79%, като смъртните случаи са се увеличили с 28%. САЩ също имат шестият най-висок процент на ракови заболявания с ранно начало, с 87 случая на 100 000 души под 50-годишна възраст. Също така се изчислява, че диагнозите на ракови заболявания с ранно начало ще се увеличат с 31%, а смъртните случаи с 21%. Но се смята, че 40% от раковите заболявания в САЩ са причинени от фактори, които могат да бъдат променени, установи проучване на Американското дружество за борба с рака. Факторите, които могат да бъдат променени, включват консумация на алкохол, тютюнопушене, липса на активност и консумация на ултрапреработени храни. През 2023 г. в списанието Clinical Nutrition е публикувано проучване, което открива "постоянна значима връзка между приема на ултрапреработени храни и риска от няколко вида рак“. Д-р Де Вито отбелязва: "Храната може да играе важна роля тук. Хората трябва да са запознати със съставките, американската хранителна система и как това, което ядат, влияе върху тялото им. То е от решаващо значение за намаляване на заболеваемостта от рак.“ Той сравни високата консумация на ултрапреработени храни с тютюна, който беше регулиран едва през 2009 г., но сега няма регулация за тези храни. Доктор Де Вито твърди, че обединяването на усилия от организации и здравни експерти може да има голямо въздействие върху пазара на ултрапреработени храни и потенциално да намали смъртните случаи, свързани с рака, пише "Факти". |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Такситата блокират АМ "Тракия", пускат само коли на специален режим
11:43 / 20.11.2024
Задържаха моториста, блъснал баба и внуче на столичния булевард "Гешов"
08:04 / 20.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета