ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Обясниха разликата между българското и вносното свинско месо, която прави родното по-качествено | ||||||
| ||||||
"Имахме високи цени на фуражите, тока, горивата и газта, а от друга страна изкупната цена е ниска. Това нанесе големи загуби на бранша в първите шест месеца миналата година. 99% от продукцията, която ние използваме в нашето производство се повиши с между 20 и 200%", коментира Славов. Много от свиневъдите са теглили големи оборотни кредити за да се справят с трудната ситуация. Държавата също е подкрепила сектора с различни помощи, поясни още пред БНР Венцислав Славов. Той е категоричен, че родното месо е далеч по-качествено от вносното. "Българското месо достига по-бързо до крайния клиент и затова е по-свежо. Ние можем да получим с около 10 стотинки по-добри цени от тези в Западна Европа, тъй като вносното месо пристига у нас на 3-ти или 4-ти ден от клането, а българската пържола пристига на втория ден", каза още председателя на Асоциацията на промишленото свиневъдство. "Западноевропейските преработватели реализират голям процент от продукцията си на техните пазари, където цената е доста по-висока от реализираната в България например. Повечето големи производители в Европа са и нетни износители на месо и тази част от месата, които не могат да се изконсумират при тях, заливат пазарите в Източна Европа, в това число България, Румъния и Гърция", поясни още Славов. Има и още една съществена разлика между българското и вносното свинско месо, която прави родното по-качествено. "Вносното свинско месо от Западна Европа идва у нас парено. Винаги когато един труп мине през термична обработка, качествата на месото не са толкова добри, отколкото от драно животно. Защото у нас се прилага технологията на дрането", обясни Венцислав Славов. Проблемите се отразиха и на крайната цена на свинското месо, което за период между 6 и 9 месеца е поскъпнало с близо 40%. Въпреки това, то остава един от най-евтините продукти на витрината в магазините, коментира Славов и напомни, че в един момент през миналата година доматите и краставиците са били по-скъпи от свинското. Не се очаква ново поскъпване през тази година. Венцислав Славов очаква успокояване на цените. Делът на българското свинско месо на пазара е близо 30%. Останалото е внос от държави от Западна Европа. Основни вносители на свинско у нас са Испания, Франция, Германия и Белгия. Според Славов това не се отразява добре на българския пазар, но очаква, че в бъдеще делът на българско производство ще се увеличи. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 17.01.2023 г.
0
на 17.01.2023 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (578) | 53% | |
Не (399) | 37% | |
Не мога да преценя (110) | 10% |