ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Образователният министър: Безработицата сред завършилите Техническия университет в София е почти нулева
©
Безработицата сред завършващите Техническия университет в София е почти нулева за много от професионалните направления. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на новата академична година във висшето училище.

Той поздрави над 2000 първокурсници за избора, който са направили. "Този избор е правилен, защото Техническият университет-София, е академичното място, където се срещат амбиция, новаторство и практическо знание“, изтъкна министърът. Той подчерта, че завършващите университета се реализират успешно на пазара на труда, като много от тях започват със стартови заплати от над 3000 лева.

През последните десетилетия висшето училище е подготвило над 150 000 български и чуждестранни инженери. В момента университетът има 14 факултета, както и филиали в Сливен и в Пловдив. Член е на три центъра за върхови постижения, два центъра за компетентност и е водещ в изследвания, свързани с нанотехнологиите, енергетиката и зелените технологии.

Благодарение на взаимодействието с бизнеса и практиката бяха разкрити и нови бакалавърски програми. "Бизнесът участва в съставянето на учебните програми, което е най-добре, защото могат да се включват знания и да се изградят умения, които ще са полезни на завършилите веднага, когато влязат в производствените предприятия“, посочи министър Цоков.

Той отбеляза, че ТУ-София е и един от десетте изследователски университета на България и разполага със съвременни технологии – по виртуална реалност, лаборатория за нови, иновативни идеи, лаборатория за бързо изработване на прототипи на 3D проектиране.

Освен това към него има и две средни технологични училища – в София и Правец,  в които преподават специалисти от университета. "Може би през следващите години и други висши училище ще възприемат този модел на ново развитие на българската образователна система“, заяви министър Цоков. Той изтъкна, че в университета се обучават и стотици чуждестранни студенти и има три факултета, в които се преподава на чужд език – френски, немски и английски. Учебните програми  в тях са синхронизирани с университетите в съответните страни, а ТУ-София е член на Европейския технологичен университет.

Студентите и преподавателите на университета бяха поздравени и от посланиците на Германия Ирене Планк и Мароко Закия Ел Мидауи и от аташето по научно и университетско сътрудничество към посолството на Франция Арно Боберо. В церемонията по откриването на новата академична година участваха и ректорът на ТУ-София проф. дн инж. Иван Кралов, началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска, председателят на Съвета на настоятелите на университета и на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, зам.-ректорите на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ проф. Атанас Симеонов и на УНСС доц. Янко Христозов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Катастрофи в София
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (577) 53%
Не (397) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията