ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Нутриционист: През лятото повече плодове, по-малко торти и пасти | ||||||
| ||||||
"Истината е че ако през останалото време ние се храни здравословно и правим най-доброто за нашето тяло, което е различно за всеки човек, тези две седмици почивка няма да ни навредят. Няма да качим 5 кг от едно море така, както и не можем да свалим 5 кг преди морето за една седмица. Т.е. и двете неща няма как да се случат. Така че бързите резултати са донякъде и не е възможно да постигнем твърде много с тях.“ По думите й през лятото заради жегите е много важна хидратацията, както и консумирането на повече плодове и зеленчуци, от които в сезона имаме много голямо разнообразие. Като цяло Надя Петрова препоръча приема на по-лека храна през лятото, която да включва повече риба, повече зеленчуци и повече салати, както и да заменим сладки десерти торти, пасти с повече плодове. "Това ще помогне да ни е малко по-леко, защото в жегите ако ни е тежко, ако храносмилането не е затруднено, това определено ще ни се отрази и на нивата на енергия,“ обясни тя. За нутрициониста няма такова нещо като бързо влизане във форма, като това, което максимално можем да постигнем е на практика е да изхвърли малко повече вода от тялото. "Това, което задържа вода в организма, е липсата на вода. Т.е. хората ако са дрехидратирани и не пият достатъчно вода, това кара тялото да задържа всичко това, което има в момента като вода. Така че и в жегите и за да сме красиви, и за да сме здрави, първото нещо винаги е да пием повече вода. Второто нещо, което можем да направим, е малко да си намалим въглехидратите, тъй като благодарение на тях също задържаме малко повече вода, особено в областта на корема и стомаха,“ каза тя и допълни, че като голям привърженик на периодичното гладуване може да посъветва хората да се избягва вечерята, а не закуската, каквото е традиционното правило. Ако искаме да сме здрави и във форма, да се чувстваме и да изглеждаме добре и да сме сигурни, че правим най-доброто за тялото си, то тогава е необходимо да изградим хранителния си режим базирайки се на персонализирани фактори. "Персонализирането е едно от най-важните неща и в храненето, и в медицината, и бъдещето е запазено за персонализираната медицина и хранене, защото факторите тук са много, като започнем от здравословно състояние, възраст, килограми, пол и т.н., всички тези неща трябва да се вземат предвид, както и генетическа обремененост,“ смята тя. Според Надя Петрова съветите от "Глюкозната революция“ на Джеси Инчауспе наистина са добри и има полза от намаляване пиковете на глюкоза. С прилагане на хаковете, които се препоръчват в книгата, човешкото тяло придобива повече енергия, имаме по-качествен сън, отслабваме доста по-лесно, гладът ни за сладко и силно въглехидратни храни намалява, по-красиви сме, намалява риска от доста заболявания, включително сърдечно-съдови, ракови и т.н. "Така че ползите от този начин на хранене са изключително много и за мен всеки човек си струва да е малко по-надясно с тях,“ заключи тя. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета