ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Николай Костов: Диабетиците си разменят инсулини в социалните мрежи
Автор: Ваня Кузманова 11:20 / 14.08.2023Коментари (0)221
© БГНЕС
Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в интервю за "Фокус" по темата за липсващите инсулини и лекарства за диабетици в България. 

Отново има дефицит на лекарства в аптеките. Твърди се, че липсващите инсулини вече са седем вида. Изнася ли се инсулин от България?

Да, даже има официални данни от Министерството на здравеопазването. Инсулините на "Санофи" например са изнесени 22 800 опаковки близо за последните 6 месеца. Тези инсулини, които са изнесени, биха стигнали за хората, за диабетиците, които са точно на тези инсулини, на инсулините на "Санофи". Даже биха останали, ако не се изнасят. Така че е повече от ясно това, да.

Лишават ли се българите от този вид инсулин, който им е нужен?

Да, разбира се. Тези седем инсулини са почти недостъпни за хората, защото ги няма, най-вече според мен заради реекспорта. Сега при "Санофи" има уведомление, че няма да има инсулин повече от 6 месеца, но се оказва, че е имало през последните 6 месеца, и то в доста големи количества, които са изнесени. Не знам какво цели точно "Санофи" с тези си уведомления, които се оказват неточни най-малкото. Така че докато се изнасят тези инсулини, ще има проблем за хората.

Има ли опасност хората да останат без инсулин, от който имат нужда?

Ами те преживяват големи мъки в последните месеци, защото обикалят по много аптеки. Това, което чувам от клиентите – разменят си инсулини в социалните мрежи. Диабетици, които имат да речем някой друг флакон в повече, временно го заменят, дават на някой друг, който не може да намери. И така, големи мъки са. Сега очевидно ще трябва да се прехвърлят голяма част от тях на друг инсулин. Разбира се, това трябва да го направи техният ендокринолог, който ги лекува. Така че това е неизбежно.

Липсват ли други лекарства за диабет, освен инсулин?

Да, липсват около 25 лекарства в момента, при които също основният проблем е износът, защото 21 от тях със сигурност има информация, че се изнасят. Разбира се, и Министерството, и Изпълнителната агенция разполагат с много конкретни данни по въпроса, които може да изнесе, в случай, че желае. И може, точно както направи за "Санофи", да каже колко са изнесени от другите инсулини, които не са на "Санофи". Така че информацията я има и нищо не е неизвестно и неочаквано. Просто трябва да се вземат мерки така, че да не се изнасят тези инсулини, за да има за хората. Просто това е елементарно.

Има забранителен списък, който би трябвало да предпазва определени лекарства от това да бъдат изнасяни. Работи ли той?

Не. Точно това е проблемът. В момента има 54 лекарства в този списък. Лекарствата, които реално липсват, са 392 към този момент. И в този списък не присъства нито един инсулин. Това пък е още по-говоримо колко работа върши тозо списък и какъв смисъл има от неговото съществуване. Така че трябва да се промени. Ние сме говорили с министерството, предлагали сме какво ли не, мисля, че на ход е точно министерството, за да има законодателна инициатива в тази област.



Диабетиците колко време могат да продължат по този начин, ако продължава да бъде изнасян инсулин?

Трябва да се прехвърлят на друг инсулин, да се промени лечението им и това трябва да стане по възможно най-бързия начин, защото един диабетик не може да прекъсва ползването на инсулин, защото ще получи хипергликемия. Това го знаят, разбира се, диабетиците, които са на инсулин, и това е. Само на инсулин са около 4000 човека само на "Санофи". А има дефицитни лекарства, дефицитни инсулини и на други фирми, така че те са сигурно поне още толкова. Така че има, има, за съжаление, какво да се прави.

Благодаря ви, г-н Костов, за този разговор.

Всичко добро!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията