ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Нигерийци влизат в имейлите на български компании, източиха 12 млн. лв от строителна фирма
Автор: Екип Sofia24.bg 11:54 / 11.09.2023Коментари (1)277
©
Два или три пъти годишно български компании губят големи суми пари, измамени с подменен имейл и банкова сметка. Това съобщи старши комисар Владимир Димитров - началник на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП, цитиран от БНР.

По същия начин беше измамена голяма българска строителна компания, която преведе 12 милиона лева.

Владимир Димитров уточни, че случаите на измами с подменен имейл, но с по малки суми се случват всяка седмица у нас.

На български наричаме този вид измама сменен IBAN. Най-общо казано става въпрос за нигерийски организирани престъпни групи, които влизат в имейлите на български компании. В точно избран момент подменят банковата сметка, по която българската фирма да изпрати следващото плащане и по този начин се ощетяват български компании с десетки хиляди евро. Това е просто един от примерите на подобен случай 2 – 3 пъти годишно имаме подобни български компании, които губят понякога и милиони левове. Но обикновено на всеки 3-4 дни при нас се явява фирма, която е пострадал от манипулация на комуникацията между техния контрагент и обикновено сумите, които губят, са около 20-50 000 евро.

Според експертите хакерите успяват да влязат в пощенската кутия на компаниите и така придобиват достъп до кореспонденцията им:

"Най-вероятно става въпрос отново за неинформираност и незнание на интернет потребителите, защото чрез фишинг имейл киберпрестъпниците узнават потребителското име и паролата за тази пощенска кутия. Вписват се в нея. Тя се ползва от легитимните потребители от фирмата, която движи бизнесът, но просто нигерийските организирани престъпни групи се вписват в тази пощенска кутия и гледат какво се случва вътре, какво се уговаря българската компания с нейните чуждестранни контрагенти и просто подменят имейлите".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 11.09.2023 г.
0
 
 
Това е в резултат на Голямато надлъгване! За да стане една компания голяма трябва да надвземе достатъчно за да има капитал! - За да стане голяма! И от кой го взема ? От нас! Но това се счита за законно! Но някои от нас се бунтуват и не са съгласни с това! Компаниите не се съобразяват! И някои тези някои решават да раздадат правосъдие! След като Държавата и съответните органи не са защитили техните права! Това се счита за противозаконно! Но колко са Законни действията на Държавата след като не иска да защити своите поданници? А на някои от тях особено на хората с по-тежки увреждания направо им Отнима човешкити права - помощи, помощни средства и признаване на техните увреждания, дори не получават медицинската помощ която им се полага по Закон! така както са регламентирани в Закона, Закона за Здравето, Конституцията и Международните документи! Служейки си с лъжи, че в Българското Законодателство нямало Дискриминационни текстове! Което изобщо не е вярно! - Половината Закони в тази Страна са Противозаконни - Противоречат на друг Закон - по-основен Закон или и Противоковституционни. Но, Държавните структури, Народното събрание и Управляващите Политически Партии не искат да ревизират това! Така че, Очаквайте още атаки от такъв род! След като тези които дърпат конците инспирират това!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията