ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Не е охладнял меракът на българина сам да си прави ракия: Какви са тънкостите на хубавата домашна алкохолна напитка? | ||||||
| ||||||
За направата на хубава ракия са важни плодовете. На пазара в Мездра има всичко. Повехналите сливи, праскови, круши и ябълки вървят по 50 стотинки килото за ракия. И понеже е пазар, покрай ракията се оценява и жената - коя е по-добра. "Засега е още жената, когато съм пийнал повече ракия, си я одеквам така, но иначе си ми е добричка“, казва Ивайло Даков пред bTV. В прочутата казанджийница на бай Сандо във врачанския квартал Бистрец, докато ракията се точи от казана, разговорът се усуква около жената. Ивайло Симеонов издига в култ тъщата, защото от нея е суровината. "От крушите на тъщата става най-добра ракия, вкусна ракия от тъщата със сладки круши. Тръгва 60 и няколко градуса и трябва да се спре, не трябва да ловим паток“, разказва Ивайло Симеонов, който не близва алкохол от години, но обича да има – за приятели. В този казан всеки сам си е майстор на ракията, от основно значение е суровината, дали и как е превряла с добавените към плодовете вода и захар, важен е и огънят – на дърва, които всеки сам си подсигурява. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Есил Дюран се омъжи
16:12 / 13.01.2025
Задържаха столичанин, откраднал автомобил в "Люлин"
11:52 / 13.01.2025
Самоубийство в центъра на София
15:48 / 14.01.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (582) | 53% | |
Не (402) | 37% | |
Не мога да преценя (111) | 10% |