ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Научен екип на "Ел Би Булгарикум" с ново изследване на свойства на Lactobacillus bulgaricus
©
В ново изследване, което представи на международен форум, екип от Изследователския център на "Ел Би Булгарикум“ търси най-добрите условия за ферментация на българската пръчица, бактерията Lactobacillus bulgaricus, така че тя да запазва в най-голяма степен полезните си свойства при замразяване и сушене при производство на закваски.

Световно популярният лактобацил от българското кисело мляко Lactobacillus bulgaricus е с централно значение при производството на закваски за млекопреработвателната промишленост. Докато в миналото тези закваски са се разпространявали в течна форма, то съвременният стандарт е сухата форма, която значително удължава трайността и активността на закваската, често до 18 месеца от датата на производство.

Това е голямо предизвикателство пред производителите на закваски, какъвто е и Ел Би Булгарикум, тъй като българската пръчица е изключително чувствителна на лиофилизационно сушене, често със загуба в жизнеността до 90%. Затова е закономерно, че една от задачите пред колектива на Изследователския център на Дружеството е търсенето на способи и методи за постигане на максимална защита на културата в процеса на сушене и постигане на възможно най-висока численост на бактериите, а от там и висока активност на сухите закваски.

В продължение на тези усилия е и последното изследване на екип от Изследователския център, който влиза в дълбочината на оценка на активността на отделни гени на Lactobacillus bulgaricus, свързани с неговата устойчивост на топлинен и киселинен шок по време на ферментационния процес. Сред изследваните гени са hsp60 и cspA, които кодират съответно белтъци на високо- и нискотемпературен шок, ornB – една от две активни орнитин декарбоксилази и thrB и thrC, които участват в образуването на треонин, една от много малкото аминокиселини, която може да синтезира самостоятелно този вид.

Резултатите показват, че промяната в активността на тези гени е добра индикация за моментното физиологично състояние на бактерията и най-вече за нейната подготвеност към неблагоприятните условия, при които неизбежно ще попадне при производствения процес на сухата закваска.

Разбирането на тези динамични промени позволява избора на най-добри условия на ферментация и оптимизиране на отделните стъпки, така че българската пръчица да е устойчива в най-голяма степен на замразяване и сушене, от което ще зависи активността на закваската, както и високото и постоянно качество на произведените с нея фементирали млечни продукти. Резултатите от това изследване бяха подробно представени на VI-тата Международна конференция по земеделие, биология и природни науки (AGBIOL 2024), гр. Одрин, Турция през месец септември, 2024 година с постерна презентация от авторски колектив Мирослава Терзиева-Накева и Золтан Уршев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Станциите отчитат мръсен въздух в София
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията