ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Наши учени разработват уникална закваска за хляба, която ще го направи по-дълго годен за употреба
Автор: Екип Sofia24.bg 22:57 / 09.07.2024Коментари (1)1032
©
Български учени разработват уникална закваска за кисело тесто, от което може да се произвежда хляб с удължен срок на годност без консерванти,съобщиха от държавната млекопреработвателна компания "Ел Би Булгарикум" на интернет страницата си, цитира БТА. 

Освен че би бил напълно естествен, хлябът от това тесто би имал и по-мека и ароматна средина, по-хрупкава коричка, по-голям обем и по-приятен аромат и вкус в сравнение с хляба, получен без добавяне на кисело тесто. 

Какъв е новият вид закваска?

Новият вид закваска е замислена да може да се използва с различен тип брашно – пшеничено, ечемичено, царевично, елда и др. Специалистите изхождат от факта, че хлябът е хранителен продукт с малка трайност, поради което неговото по-продължително съхранение е от изключителна важност. Те стигат до извода, че най-добрият подход за запазване на хляба, отговарящ и на потребителското търсене за избягване на химичните консерванти и удължаване на срока на годност чрез използване на естествени вещества, е добавянето на кисело тесто. То съдържа селекционирани симбиотични комбинации от хомо- и хетероферментативни млечнокисели бактерии и дрожди.

Зараждането на идеята

Разработката на Университета по хранителни технологии в Пловдив  става повод за разширяване на сътрудничество между учени от университета и научно-изследователския център на "Ел Би Булгарикум". По време на изследването екип от УХТ, ръководен от проф. д.т.н. Запряна Денкова, изолира бактериални култури, получени при спонтанната ферментация на различни видове брашна. На следващ етап, съвместно с изследователи от "Ел Би Булгарикум", се извършва прецизна видова идентификация на всеки от новоизолираните щамове. 

"Ел Би Булгарикум" е единствената държавна млекопреработвателна компания, която успешно поддържа свой научно-изследователски отдел. В центъра за научно-изследователска и развойна дейност работят висококвалифицирани изследователи, специализирани в света на млечнокиселите бактерии и млечнокиселите продукти", коментира един от учените в него д-р Золтан Уршев. Той смята, че независимо от това дали научната дейност се извършва в академична или индустриална организация, общата логика на работа е една и съща, поради което обменът на информация и сътрудничеството между изследователи от различни организации е от особена важност.

"Това в още по-голяма степен се отнася за една малка страна като България, където ресурсите, влагани в наука, са ограничени и обединяването им в отделни съвместни проекти води до по-голяма ефективност на изразходваните средства", каза още ученият и допълни, че това е и причината екипът на "Ел Би Булгарикум" винаги да търси и откликва на предложения за съвместна работа с различни академични организации.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.07.2024 г.
0
 
 
алоо учените преди 35 години как го правеха хляба,че беше точно мек по средата с хрупкава коричка и не мухлясваше. не се правете на откриватели ами вземете го правете хляба като преди.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в София
Отношенията София-Скопие
Борба за влияние в Близкия Изток
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията