ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Над 18 хил. гръцки фирми работят у нас, 39% от тях са в София
Автор: Екип Sofia24.bg 14:34 / 07.04.2023Коментари (0)370
© МИИ
Повече от 18 хил. гръцки компании развиват дейност в България, а общата сума на инвестициите от южната ни съседка е близо 6 млрд. лева. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с представители на гръцкия бизнес у нас. В дискусията участие взе и Алексиос-Мариос Либеропулос, извънреден и пълномощен посланик на Република Гърция в България. Това е поредна среща във формат "закуска за инвеститори“, която инициира икономическият министър, съобщиха от ведомството.

Около 46% от гръцките компании са разположени в Благоевград, 39% в София, 7% в Пловдив, 2% в Хасково и 6% в останалите области на България. "Данните показват, че гръцките компании осигуряват над 60 хил. работни места в България и затова е толкова важно да имаме оперативна връзка и да обсъждаме всички трудности, които срещате“, подчерта министър Стоянов. По думите му срещата е организирана след обсъждане и с посланик Алексиос-Мариос Либеропулос.

"Преди няколко месеца проведохме важен разговор за бъдещето на сътрудничеството ни в икономическата област – как български и гръцки компании да си партнират за по-голямо присъствие на международния пазар“, обясни министърът. Той подчерта, че за тази цел са много важни събитията на бизнес ниво между двете държави. "България и Гърция могат да си партнират и при привличането на големи чуждестранни инвеститори. За да го постигнем, най-важната предпоставка е да не се приемаме като конкуренти, а като партньори“, допълни Стоянов.

Близо 30% ръст отчита стокообменът между двете държави през 2022 г., стана ясно по време на срещата. "Достигаме рекордна стойност от 5.9 млрд. евро, за което трябва да бъдете поздравени и вие – представителите на гръцкия бизнес у нас, защото сте сред двигателите на това увеличение“, каза още Стоянов. Данните показват, че съществува потенциал за разширяване на сътрудничеството в редица сектори – хранителна промишленост и бързооборотни стоки, биопродукти, мебелна промишленост, козметика, включително и по отношение на създаване на смесени предприятия за съвместно излизане на трети пазари, и др.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2025
Влизането на България в Шенген
Лоша инфраструктура в София
Катастрофи в София
Почина Лиъм Пейн
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията