ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
На вниманието на родителите: Очаква се голяма промяна по отношение на допускането на малчуганите в детските градини
© Sofia24.bg
Да се въведе ежедневна проверка при приема на децата в детска градина, като не се допускат такива с клинични оплаквания на заразна болест. Това предвиждат промени в Наредба № 3 от 2007 г. за здравните изисквания към детските градини, качени за обществено обсъждане.

Става въпрос за наличието на симптоми на заразно заболяване, като напр. повишена температура, хрема, кашлица, обрив, повръщане или диария, детето не следва да се допуска в детската градина. Условие за прием на дете с клинични симптоми от горепосочените е удостоверено с медицинска бележка становище, издадена въз основа на медицински преглед от общопрактикуващия лекар или друг лекар, че детето не е заразно болно и не представлява риск за здравето на останалите деца в групата.

Това са случаи на обостряне на хронично белодробно или гастроентеритно заболяване, алергично състояние или др., се посочва в мотивите към проекта. По този начин ще се намали риска от заразяване на децата в съответната група на детската ясла и възникването на нови случаи сред възприемчивите деца и евентуално епидемични взривове.

В наредбата е записано още, че медицинският специалист открил случай на заразна болест, определя неговите контактни лица и ги вписва в Бързо известие, което изпраща в регионалната здравна инспекция. На база попълнената информация от страна на здравните власти се определят и предписват противоепидемични мерки спрямо контактните – профилактично изследване, карантина, медицинско наблюдение.

Това ще позволи своевременно да се откриват новозаразени и те да се ограничават от посещения в организирани колективи, както и да отпадне изискването за представяне в детската градина на медицинска бележка, при отсъствие за повече от 10 дни, че детето не е било в контакт със заразно болен.

Друга промяна предвижда да се създаде достъп на медицинските специалисти в здравните кабинети в детските градини до посочената информация, свързана с провежданите от тях дейности. Отпада изискването за предоставяне на информация от проведени изследвания на кръв и урина, които отразяват само моментното състояние на детето, без да е посочена целта на изследванията, както и изискването на интерпретация на резултатите от медицински специалист.

По този начин, информацията и данните, събирани при прием в детска градина, чрез здравно-профилактични карти и предоставянето ѝ от родителите в здравните кабинети в детските градини, ще бъде заменена от своевременно информиране на медицинските специалисти при вписване на съответна медицинска информация в НЗИС.

В проекта на наредба е разписано, че това се предвижда да се въведе от септември 2025 г.

Сега в Наредба № 3 от 2007 г. за здравните изисквания към детските градини е посочено, че при прием в детска градина родителите представят данни за извършените задължителни имунизации на детето, пише Pariteni.bg. Това не отчита възможността, че при определени условия (хронично заболяване, трансплантация, терапия, пребиваване в друга държава и т.н.) броят на приемите за дадени ваксини може да е променен. Поради това, при деца с поставени задължителни имунизации и/или реимунизации в друга възраст общопрактикуващият лекар следва да предостави информация за причината за това и че детето е с редовен имунизационен статус.

Допълнително, информация за приложени препоръчителни имунизации също следва да се представи в здравния кабинет в детската градина.

Въвежда се изискването децата, които посещават детска градина да са с приложени за възрастта задължителни имунизации и реимунизации. При наличие на такива с медицински противопоказания за имунизации, същите следва да са имунизирани с всички допустими имунизации и реимунизации в съответствие с налични становища от лекари специалисти и решения от областни специализирани комисии.


Още по темата: общо новини по темата: 83
13.09.2024 »
23.08.2024 »
21.08.2024 »
12.06.2024 »
05.06.2024 »
04.06.2024 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Подхвърлиха бебе пред къща в Айтос
Масови протести срещу цените на горивата
Катастрофи в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (577) 53%
Не (397) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията