ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
На етикета: Най-добър до и срок на годност не е едно и също нещо | ||||||
| ||||||
Предназначението на етикета е да улесни избора на потребителя в търговския обект, когато той има пряк достъп до стоката и да му позволи да се ориентира правилно в разнообразното предлагане. За да защити потребителя, законът изисква информацията да бъде вярна, поднесена по разбираем начин и да не въвежда в заблуждение. Макар да говорим за "етикет", не съществува задължение цялата информация да се намира на едно-единствено място. Възможно е тя да бъде разположена на различни места върху продукта или опаковката. Задължителна информация За да защити правата и интересите на потребителите, Законът за защита на потребителите задължава търговците да предлагат стоки, снабдени с етикети, които задължително да съдържат информация за: производителя и вносителя (ако стоката е от внос); страната на произход; съществените характеристики на продукта; срока на годност и условията за съхранение; указания за употреба (ако е необходимо); количество, когато стоката е опакована. Законът изисква информацията да бъде предоставена на български език. Първата стъпка при вземането на решение коя храна да купите определено трябва да бъде проверката на списъка със съставки. Съставките винаги са изброени в низходящ ред. Това означава, че първата в списъка винаги ще бъде тази, която е най-много в храната. Много хора се опитват да избягват храните, богати на мазнини, но те са важна част от хранителния режим и организмът ни всъщност не може да функционира правилно без тях. Мазнините имат енергийна стойност от 9 килокалории за 1 грам, така че това ги прави "по-скъпи“ от останалите съставки. Препоръчително е 30% от общия ни калориен прием да бъде от мазнини, което означава 67 грама мазнини на ден. Също е важно наситените мазнини (или мазнините от животински произход) да съставят 10% от калориите ни за ден, а ненаситените мазнини (тези, които често са наричани полезни и най-често могат да бъдат открити в растенията и рибата) да бъдат останалите 20%. Трансмазнините, за които има все повече негативни публикации (и с основание!) са изкуствено създадени с цел да бъде удължен срока на годност на храните. Тях е препоръчително да избягваме. Ако имате хранителни алергии, този раздел вероятно е най-важният за вас. Алергените винаги се разграничават от другите съставки в състава на храната. Например, те са написани с различен вид шрифт, подчертани са, имат различен цвят или различен цвят на фона. Таблицата с хранителните стойности е много важна част от опаковката, тъй като тя показва колко богата на хранителни вещества е дадена храна и колко енергия съдържа. Енергийната стойност трябва да бъде посочена на опаковката. Тя се посочва в килокалории (kcal) и килоджаули (kJ), където 1 kcal = 4,2 kJ. Най-добър до и срок на годност Досега може би сте смятали, че тези две различни обозначения на датата означават едно и също нещо. Това обаче не е така. Най-добър до дата на годност се използва за храни с дълъг срок на годност, като паста, консервирани храни, зърнени храни и др., пише gymbeam.bg. Тези храни могат да се консумират и след посочената дата. Въпреки това продавачите могат да ги продават само ако посочат, че срокът на годност е изтекъл, и трябва да ги отделят от други храни. Срокът на годност се използва за бързо развалящи се храни. Такива са например млечните продукти или сушените меса. След тази дата храната вече не се счита за безопасна за консумация. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 12.01.2023 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета