ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Монахиня Павла от манастира "Света Петка" в Перник: Не съм престанала да бъда журналист
Автор: Екип Sofia24.bg 12:12 / 11.08.2024Коментари (0)1045
© NOVA
От журналистическото перо към монашеския обет. Румяна Борисова е дългогодишен кореспондент за централен ежедневник, която днес вече е Монахиня Павла и служи в манастира "Света Петка“ в Перник.

"Представете си колко удивително е това място, тук за последен път манастир е имало през 1393 г. И след това не се откриват никакви данни на това място да е имало калугер, но то векове е останало в съзнанието на местната общност като манастир. Аз на това не мога да се начудя, това е история", разкрива пред NOVA сестра Павла.

Преданието разказва, че след Османското нашествие манастирът е опожарен. И днес се вярва, че над църквата в местността Калугерски дол още има червени камъни, оплискани с кръвта на убитите 100 монаси. За Монахиня Павла това мъченичество прави мястото свято. И затова тя е разказвала за манастира и преди да влезе в него като монахиня - във вестника, в който е работила.

"Като съм станала монахиня не съм престанала да бъда журналист. В един момент казах – Няма време да се отлага повече, хайде да преминем към постижение, към даване не обет и към поемане на тази, то не е отговорност, ами е Божия промисъл за човека, нали – при мен така се е случило, че съм отложила веднъж, втори път, трети път, разни причини е имало да не пристъпвам, но в един момент просто една вечер чувствах, че няма отлагане. Това е признание, Нищо не ми е липсвало и от нищо не съм бягала и нищо страшно не ми се е случило, за да предприема такава стъпка, това е призвание, Господ те е призовал да служиш и да носиш тази молитвена отговорност към много хора, освен да се покайваш за своя живот, за своите грехове и за своите несполуки да кажем, да се молиш и за много хора", разказва тя.

Монахиня Павла ни разказва и как се е озовала в манастира в квартал Калкас.

"Когато получих назначение тук, без да съм искала, без да съм молила за това място, не го приех особено радушно – казах си "Няма манастир, какво ще правя там на тази поляна, катакомби ли ще търсим, тъй като са били рудници, копани са въглища много години.  Аз съм от Перник и познавам историята на мината, а за този манастир малко се знае, малко има и написано", казва Павла и добавя, че не е приела веднага монашеското си име.

"Хората говорят за отчуждение, сигурно е вярно, което съм срещала, че в един вход, в един блок не се познават помежду си. Има агресия и най-често я срещам на пътя, защото съм шофьор и се удивявам как се ругаят помежду си, но в манастира не е така, в манастира има една общност от хора, които се обичат помежду си. Когато идват хората в манастира, са кротки и смирени, не се усеща отчуждение, не се усеща злоба, омраза. Най-голямата ми мечта е да направим един масивен навес, който да е постоянно отворен, за да могат под него да се събират и общуват всякакви хора – деца, възрастни, младежи.

"Младежите идват и задават въпроси за Господ.  Сигурно е дошло време младите хора да търсят общуване с Господ, вярно е че има много достъпна литература, има видеоинформация, има много канали, от които да се информират, но от живият контакт с духовник, попиват повече",  смята тя.

Мир и разбирателство, за това се моли днес Монахиня Павла. 

"Радва ме като видя любов, нека употребим думата обич – когато хората са близки помежду си, когато обичаш ближния като себе си, когато обичаш врага си като себе си, и когато осъзнаеш, че ако обичаш – живееш по-лесно и по-щастливо и сигурно постигаш това, към което се стремиш", казва още тя.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
Южна Америка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията