ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Месар: Следете какъв е цветът на месото. Прясното е с хубав розов цвят и има блясък
Автор: Екип Sofia24.bg 11:13 / 11.12.2023Коментари (0)337
©
С около 10% е поскъпнало свинското месо в дните около празниците. Това каза за БНР Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство. Въпреки това, свинското си остава една от най-евтините стоки на витрината в магазините.

"Има леки затруднения в доставките обикновено през декември, когато всеки пътува някъде. Стоки гравитират в целия Европейски съюз и по-бавно стават доставките. И като прибавим по-високото търсене на свинско в този период, това довежда до повишение в цената на угоените свине в страната и чужбина. Това се отразява и на цената на месото, което потребителите си купуват в магазинната мрежа", обясни Славов.

Едва 30-35% от месото в магазините е българско производство. Останалото е вносно основно от Испания, Франция и Белгия. Сериозен интерес към българския пазар на свинско месо проявява и Румъния в последните няколко месеца, поясни още Славов.

Той беше категоричен, че свинското месо от Европа е проверено и отговаря на изискванията за качество. Въпреки това, българското месо е по-качествено от вносното, най-вече защото стига до магазинната мрежа много по-прясно. 

Явор Григоров е месар и собственик на магазин в центъра на Варна. Работи изцяло с българско свинско, а производителят, който му го доставя се намира само на няколко километра от Варна. Григоров обясни, че вносното свинско месо пътува няколко дни от чужбина, а докато стигне до магазините може да минат и 7-8 дни от клането на прасето. Това намалява и качеството на месото. Той посъветва потребителите да следят внимателно какъв е цветът на месото. Прясното е с хубав розов цвят и има блясък. Ако краищата на месото за засъхнали е знак, че месото е старо. Най-търсени в този период са вратните пържоли без кост. Хората си купуват и бонфиле и контрафиле, от които се приготвя и пастърма.

Според Венцислав Славов от Асоциацията за промишлено свиневъдство, друга причина за по-добрия вкус на българското свинско месо е фактът, че фуражите, с които се хранят прасетата са произведени основно в България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
51-ото Народно събрание
Европейски избори 2024
Първа лига, сезон 2024/2025
Риск от чума по дребните преживни животни
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията