ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Мартин Петров: Това изкачване запали искра на надежда!
Автор: Екип Sofia24.bg 11:19 / 02.09.2023Коментари (0)187
© Мартин Петров
На 1 септември, точно в 7:07ч. местно време, на връх Point Lenana в планината Кения стъпиха Мартин Петров и неговата дъщеря  Кристина. Те се изкачиха на 4985 м, покорявайки третия по височина връх в Кения, каза специално за "Фокус“ Мартин Петров.

Изкачването на върха от Мартин и неговата дъщеря е част от инициативата в помощ на деца с албинизъм в Кения. Те представляват България в необикновеното пътешествие, а изкачването и самата им мисия и благородна кауза е символ на издръжливостта, постоянството и забележителната сила на колективните усилия. Като български представители в това предизвикателсто, те се стремят не само да покорят върховете на планината Кения, но и да се докоснат до живота на децата с албинизъм, които имат нужда от подкрепа и грижа, споделя Мартин. Затова и от върха Мартин Петров изпрати и написа своето послание във Фейсбук, че "размишлявайки  за нашето целеустременото изкачване и стоейки на върха се замисляме за нашето пътешествие. Нашето изкачване не е само достигане на висоти, а е за повишаване на осведомеността и създаване на промени за децата  с албинизъм. Това изкачване запали искра на надежда!“

Мартин Петров и дъщеря му Кристина стартираха  на 28 август своето необикновено пътешествие в Кения, а днес вече са победители за пореден път, изкачили близо пет хилядник с благотворителна кауза.

Инж. Петров е изпълнителен директор на видинската българо - германска фирма "Технически компоненти България“ и член на Лайънс клуб движението. Лайънс клуб "Дунавски братя", клон на Лайънс клуб "Огледало" - Плевен и Лайънс клуб "Олимпиец" - Плевен. Основател и секретар на клуба и досега е участвал в много благотворителни инициатива и е покорявал редица върхове. Инициативата #Kili4Kids , в помощ на децата с албинизъв в Кения, е на Lions International, известна организация с нестопанска цел, ангажирана с хуманитарни каузи. С покоряването на планината Кения участниците в експедицията целят да привлекат вниманието на световната общественост към децата с албинизъм и да  повишат осведомеността и наберат средства с крайната цел да се създаде сигурно убежище и възможности за образование за деца с албинизъм в този район.

Кристина е 13 годишна и тази година ще е ученичка в осми клас на видинската математическа гимназия. Тя с радост и гордост ще разказва на съучениците и приятелите си за своето приключение и кауза в Кения, споделя гордия й баща.

Кристина  вече е убедена, след покоряването на върха, че със своето участие в това предизвикателство, в инициативата Kili4Kids дава по-голяма гласност на тежката съдба, пред която са изправени децата с албинизъм в Кения, на които е необходимо сигурно убежище, предпазващо ги от експлоатация. Тя споделя девиза на своя баща "макар че не всички можем да изкачваме планини, със сигурност всички заедно можем да променим света".

Днес, ден след покоряването на върха,  членовете на експедицията, в която са Мартин и Кристина, ще участват в откриването на новопостроеното училище за децата на Кения, което е изградено изцяло с дарения и средства събрани от предишни експедиции, последната от които е през м.г. за покоряване на Килиманджаро (5895 м.), в която Мартин участва успешно. Експедицията през м.г. бе също с благотворителна кауза "Килиманджаро за деца“ или “Kili For Kids", част от международната инициатива на Фондацията към световната организация на Лайънс клубовете (LCIF) "Kilimanjaro for Kids", а целта бе да се съберат средства за изграждане на учебен център за деца-сираци и със самотни родители в Кения. Днес този център ще отвори врати за децата сираци, а български представители там на място ще бъдат Мартин и  дъщеря му Кристина.

На 5 септември  покорителите на връх Point Lenana  баща и дъщеря-Мартин и Кристина Петрови ще ги посрещнат като победители в България и Видин.

 

Lions International неуморно се стреми да подобри живота на децата по целия свят, подкрепян от своята благотворителна част, Международната фондация на Лайънс клубовете (LCIF). Като се концентрира върху образованието и здравеопазването, организацията се стреми да прекъсне цикъла на бедността и да култивира по-светло бъдеще за тези млади умове. Средствата, натрупани чрез последната кампания  #Kili4Kids, ще бъдат директно насочени към създаване на училище, обзавеждане на образователни ресурси, към осигуряване на основен достъп до здравеопазване за деца с албинизъм.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията