ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Мариана Тодорова: Цел на трансхуманизма е дълголетието - според едни до 200 години, според други до 999, а според трети не е необходимо да умираме
Автор: Екип Sofia24.bg 19:57 / 04.09.2023Коментари (0)197
©
Повечето последователи на трансхуманизма смятат, че именно той е начинът, по който ние бихме могли да живеем във вечна младост или с достатъчно качествен живот, така че да не усещаме бремето на стареенето. Това обясни в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

"Трансхуманизмът има няколко цели, едната от които е да бъде обърнат процесът на стареене и да достигнем до доста по-различно от съвременното схващане дълголетие, някои го позиционират между 200 години, други до 999 година, а трети казват, че дори не е необходимо да умираме.

Втората главна концепция е да свържем мозъка с ИИ и интернет, за да постигнем колективна интелигентност и да се изкачим на едно качествено ново равнище – на осъзнатост и интелигентност, в които всички човешки мозъци на планетата, заедно с ИИ работят заедно за едно ново бъдеще.

Третата концепция на трансхуманизма е да станем космическа раса, защото преодолявайки биологичната си същност, превръщайки се в киборги дори само с изнесен мозък и съзнание в изкуствено създадено тяло или едно безкрайно подобрено биологично тяло, ние ще може да преодолеем границите на скоростта на светлината, както и възможността да се пътува в Космоса. Това са крайъгълните камъни около които функционира тази идея", обясни футурологът.

По думите й учените последователи на трансхуманизма оборват някои от идеите, които му се противопоставят – т.е. как те чупят клишетата, които им пречат: "Първото клише за тях е е, че смъртта е естествена – те казват “да", но и всички инфекциозни болести са естествени и идват от природата, защото това са някакви микроорганизми и бацили, ракът е естествен, защото това е девиация и израждане, в което нашите клетки се репликират по вреден за тялото ни начин. Болката също е естествена, защото я има във всички живи същества в природата. Тук трябва да разграничим болката от страданието, защото може би е само човешки феномен или вероятно и явление , който се среща при животните със съзнание, но ние нямаме все още доказателство за това".

Мариана Тодорова добави, че учените трансхуманисти отиват винаги и в една крайност като казват, че природата е била винаги автентична и жестока, защото тя се развива по собствени закони, и много често би могла да ни унищожи: "Именно за това, че сме най-разумните същества или поне сме успели да наложим това като схващане и сме постигнали превес, ни е спасявало. Донякъде не само хармонията с природата, но и битката с нея, овладяването й, както и на микроорганизмите и бактериите, природни феномени са ни поставили на мястото, което сме днес", обясни тя.

"Земеделието е насилие над природата, защото ние завладяваме територии, изсичаме гори, модифицираме култури и сме постигнали някакъв прогрес", казват трансхуманисти, съобщи Тодорова.

Футурологът обаче обърна внимание, че това е спорно, защото хибридните, генномодифицираните култури не ни влияят добре и те са част от причината за раковите заболявания и за това да съкращаваме живота си: "Аз съм последовател на това да живеем в хармония с природата, но те го дават като контрапример или твърдят, че ако някой може да удължи живота си чрез трансплантация или да приеме факта, че са свършили дните му и сърцето му е изтощено и трябва да умре - ще е по-добре да се ползва от научните достижения. И казват, че това е също някакъв вид победа над природата".

"Друго клише, което те искат да оборят е, че не са съгласни, че смъртта е неизбежна, защото преди време много от болестите са изглеждали неизбежни, просто защото не сме имали достатъчно информация как да се справим с тях. Трансхуманистите също така твърдят - да, ние знаем, че и вселената е крайна и вероятно един ден ще има имплозия и тя вътрешно ще се взриви и ще умре, но дотогава бихме могли да опитаме да живеем дълго. Защото както туберкулозата, грипът, дифтерията допреди няколко десетки години са били нещо естествено, но необяснями за хората, вероятно такава за нас днес е смъртта, но когато напреднем все повече в науката и когато след 10 години преживеем бума на биотехнологиите, а след 50 бума на нанотехнологиите, ИИ пише код за синтетичен живот и ще подобри нашите клетки и здраве многократно".

Доц. д-р Мариана Тодорова уточни, че нанотехнологии (например нанороботи) влизат в нашето тяло и на място изчистват мозъчната плака, разширяват сърдечните клапани, т.е. поправят всичко вътре без хирургическа намеса и без намесата на химиотерапевтиците, които действат в една посока, но развалят холистичността и здравословното състояние на много други органи, та тогава, може би, смъртта няма да ни изглежда толкова естествена.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията