ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Люба Йорданова: Тревожните сигнали за качеството на образованието са достатъчна причина за одит на Сметната палата
Автор: Георги Иванов 11:04 / 25.07.2024Коментари (0)906
© МОН
Тревожните сигнали за качеството на образованието на всички нива е достатъчна причина Сметната палата да се заеме с този важен одит на българското образование. Това каза Люба Йорданова – старши специалист "Стратегически партньорства" и автор на становището на фондация “Заедно в час" в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

"В правомощията на Сметната палата е да прави одити на изпълнението във всички области на общественият живот и е съществено важно тя да проверява подобни дълги процеси в сферата на различни части на публичния живот в България, защото така се вижда и къде отиват публичните инвестиции в тази сфера.“  

Главният извод от одитния доклад е, че действията на Министерството на образованието не са достатъчно ефективни, така че да имаме качествено образование в България, посочи  Люба Йорданова и обясни, че от този извод следват и класифицираните от одита проблеми, като ниските резултати на учениците, високото ниво на неграмотност, компенсирането на това лошо образование с частни уроци от страна на родителите, текучеството на учителите и отпадането им в първите три години след като започнат работа в училище и т.н.  

Докладът цитира данните от ПИЗА от 2022 година, изследващи функционалната грамотност на 15-годишните в различни държави, като данните за България са изключително тревожни – над половината от 15-годишните ученици не показват умения за справяне в живота или т.нар. "функционална грамотност“.  В докладна е цитирано също, че 75% от работодателите срещат трудности в намирането на необходимите им специалисти с ключови компетентности за работното място.

"От доклада разбираме, че Министерството и неговите звена нямат достатъчен капацитет да изпълняват своите законови задължения, разбираме също и че решенията за политики в образованието не се взимат на база анализи и данни – това за мен също е изключително притеснително и нещо, за което гражданския сектор от години алармираме. Няма индикатори, по които да разберем дали училищата работят, дали постигаме добро образование за учениците,“ обобщи тя.

Докладът на Сметната палата е не само констативен, той дава и над 20 препоръки със срок за изпълнение до края на 2025 година и Народното събрание е институцията, която би следвало да контролира дали Министерството на образованието ще спази препоръките на Сметната палата, обясни още специалистът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията