ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Лекар за вейп-овете: По-вредни са от цигарите | ||||||
| ||||||
Припомняме, че на 13.12.2023 г. Народното събрание забрани предлагането и продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с различни аромати и овкусители. Забраната влиза в сила от 1 януари. Тя не важи обаче за бездимните електронни цигари. "Тази забрана е моя кауза“, каза Прокопова. "Да се рекламират и продават устройства, които съдържат както никотин, така и овкусители, които правят устройството още по-привлекателно, е абсолютно нередно. Много съм доволна от решението не само като лекар, но и като родител и убеден непушач“, категорична е Прокопова. Има много доказателства, че тези устройства са по-вредни от цигарите, поясни тя. "Никотинът в тях е толкова, колкото и в цигарите. Тези вещества, които допълнително се влагат за аромат, са изключително токсични – причиняват буря от кислородни радикали, защото са силни окислители. Те са причина за прогресиране на атеросклерозата. Има много токсични реакции срещу овкусителите. Предпоставки са за развиване на алергия. Тези устройства са с нагряване, а то допълнително разрушава химикалите и ги прави още по-канцерогенни и алергогенни“, поясни специалистът. Единствената вреда, която липсва при тези устройства, е вредата от катрана, който отсъства от тях, каза още д-р Прокопова. "Вредите от овкусителите и веществата, слагани за аромат обаче, е много голяма. Всяка употреба на никотин не е препоръчителна, но като реалист с над 30 г. стаж много добре знам, че пристрастеният пушач не може да се откаже от никотиновото изделие лесно и затова прибягва до т.нар. вейп устросйтва“, разясни Прокопова. Сладостта на т.нар. вейп е мерител за тяхната вредност. Колкото по-сладко и хубаво мирише устройството, толкова по-вредно е за организма, категорична е д-р Прокопова. "Лимон 46%, грейпфрут 56%, кафе – 58%, мед – 67%, дъвка – 76% сладост“, цитира тя разбивка на вредата от всеки отделен вкус и аромат. Колкото са по-сладки ароматът и вкусът на устройството, толкова по-ускорено се разбиват свободните радикали в него и толкова по-зле влияе то на тялото ни, каза още Рада Прокопова. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Хора в неравностойно положение за метростанция "Бели Дунав": Пощадете ни
10:03 / 27.11.2024
Тайната падна, но съмнението остана, Ивонне разкри дълго пазена тайна
09:09 / 27.11.2024
Мицкоски: Няма да отстъпваме от червените линии в преговорите с България
18:03 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета