ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Лекар от ВМА говори за сърдечната недостатъчност: Кои са рисковите фактори и могат ли пациентите да се радват на пълноценен живот
Автор: Екип Sofia24.bg 13:18 / 04.09.2024Коментари (0)951
© Facebook
Неуморимо, сърцето не познава почивка. Но това не означава, че понякога не се "задъхва“. Как се стига до диагнозата "сърдечна недостатъчност“? Възможно ли е пациентите с нея да се радват на пълноценен живот? И кои са основните принципи на превенцията ѝ? През септември, когато отбелязваме Световния ден на сърцето (29 септември), отговорите на тези и други въпроси пред списание BETTY дава проф. д-р Лилия Демиревска, д.м., която е част от екипа на Клиниката по кардиология на ВМА.

Сърдечната недостатъчност е заболяване, при което сърдечната структура и функция е сериозно увредена. С времето работата на сърцето се затруднява все повече и то не може да изпомпва достатъчно кръв, за да задоволи нуждите от кислород на цялото тяло, обяснява проф. Лилия Демиревска. 

"Сърдечната недостатъчност е крайният етап в развитието на практически всички сърдечни заболявания. Роля обаче могат да имат и много други заболявания – в това число инфекции, захарен диабет и др. На фона на вече отслабналото сърце, дори една елементарна вирусна инфекция може да дестабилизира допълнително състоянието и да настъпи т.нар. декомпенсирана или влошена сърдечна недостатъчност“, не крие кардиологът от ВМА.

Рисковите фактори – от диабет до лош контрол на кръвното

Пациентите в най-голям риск са тези с нелекувани или недостатъчно добре контролирани артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, захарен диабет и затлъстяване. 

"Съществуват и генетични причини за развитие на кардиомиопатии и, съответно, на сърдечна недостатъчност. Застрашени са възрастните пациенти – и особено тези в старческа възраст над 75 години, защото при тях се добавя и естественото стареене на сърцето“, уточнява проф. Демиревска. 

Някои лекарства пък може да влошат сърдечната недостатъчност. "Това са, например, нестероидните противовъзпалителни средства, които се използват за овладяване на болка и възпаление. За съжаление, в България те се продават "свободно“ в аптеките и се използват безконтролно и продължително време, без да се познават рисковете за това“, алармира професорът по кардиология.

Поразява над 64 млн. души по света

У нас официални данни колко са пациентите със сърдечна недостатъчност няма, но проф. Демиревска разкрива, че глобално тя засяга повече от 64 милиона души по света. И взема повече жертви от злокачествените заболявания. "Около 50% от пациентите със сърдечна недостатъчност умират до 5 години след поставяне на диагнозата, а един от четирима – до 1 година“, не спестява "черната статистика“ кардиологът от ВМА.

Задух и отоци я "издават“

Какви са симптомите? "Лесна умора, задух, кашлица и подуване на долните крайници и цялото тяло (отоци). Ежедневните дейности като самообслужване, ходене, изкачване на стълби могат да бъдат затруднени“, коментира ги проф. Демиревска. "Диагнозата се поставя на базата на оплакванията, прегледа от лекарите и комплекс от различни изследвания, които доказват увреждането на сърцето – като ехокардиография, изследване на натриуретични пептиди в кръвта, понякога скенер и ядрено магнитен резонанс на сърце. Заедно с това се търсят причините за развитие и отключване на сърдечната недостатъчност“, отбелязва специалистът от ВМА.

Предизвикателствата на лечението

Проф. Демиревска признава, че в повечето случаи заболяването не може да се излекува напълно. "Въпреки това, много хора водят пълноценен живот като провеждат редовно лечение с медикаменти и променят ежедневните си навици. Роля играе и подкрепата на семейството и приятелите, които трябва да се научат да разбират това състояние“, подчертава опитният кардиолог.

Какви са възможностите на съвременната медицина? "Прилагат се комбинации от множество лекарства. Тяхната цел е да намалят задръжката на течности – като диуретиците, и да потиснат някои патогенетични механизми за развитието на сърдечна недостатъчност – като бета-блокери, блокери на ренин-ангиотензин-алдостероновата система, минералкортикоидни рецепторни антагонисти, SGLT2-инхибитори и други. 

Използват се и лекарства за контрол на самите заболявания, които са довели до развитие или влошаване на сърдечната недостатъчност или я съпътстват – като артериална хипертония, захарен диабет, бъбречна недостатъчност, анемия и др.“, подробно разяснява проф. Демиревска.

Кога се прибягва до хирургия?

При някои пациенти може да се наложи имплантация на специални механични устройства, каквито са тези за ресинхронизираща терапия и кардиовертер дефибрилатор, дава пример кардиологът. "Те могат да подпомогнат сърцето, когато е твърде слабо или да спасят живота на пациента при поява на животозастрашаващо ритъмно нарушение. Хирургично лечение се прилага при тежко увреждане на клапите, на коронарните съдове, аортата и др., защото така ще се избегне допълнителното влошаване и отслабване на сърцето“, допълва специалистът от ВМА.

Диетата е ключова

Промени в диетата, физическата активност и отказването на някои вредни навици също биха могли да облекчат симптомите и да забавят на развитието на болестта, подчертава проф. Демиревска. "Здравословният хранителен режим се състои от разнообразни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни с високо съдържание на фибри, нетлъсто месо без кожа, риба, ядки и бобови растения. Трябва да се ограничат наситените мазнини, трансмазнините, холестерола, солта, червеното месо, сладките храни и подсладените със захар напитки. Това означава, че наситените мазнини (като палмово масло, кокосово масло, свинска мас) може да се заменят с малки количества по-здравословни ненаситени мазнини – като зехтин или слънчогледово олио. Не трябва да се забравя, че всички мазнини са с високо съдържание на калории. Така че, ако е необходимо да се намали телесното тегло, трябва да се намали и общият им прием“, напомня кардиологът.

Солта – до 5 г на ден

Солта – един от т.нар. бели убийци, също трябва да се ограничи. 

"При сърдечна недостатъчност приемът ѝ трябва да се понижи приема до 5 грама на ден (около една чаена лъжичка), защото това ще намали задържането на течности, което означава и че ще се намалят отоците и задухът при тези пациенти. Количеството сол в даден продукт може да се изчисли, когато това на натрия, написано на етикета, се умножи по 2,5“, предлага лесна формула за ориентация на пациентите проф. Демиревска. 

И предупреждава – по-голямата част от солта, която приемаме, не е тази, която добавяме към храната. 

"Тя вече присъства в продукти като хляб, зърнени и преработени храни. Затова се препоръчва да се избягват допълнителното солене, както и консервираните храни и тези в саламура, продуктите със "скрита“ сол – като сирена, колбаси“, изрежда ги кардиологът. И не пропуска да уточни, че някои заместители на солта са с високо съдържание на калий. "Те могат да бъдат полезни при употребата на отводняващи лекарства (диуретици) и при ниско ниво на калий в кръвта“, отбелязва специалистът от ВМА.

Внимателно с течностите

Едно наум пациентите трябва да имат и с течностите. "Ако сърцето не изпомпва достатъчно кръв, бъбреците не могат да отделят излишната вода и сол (под формата на урина). При повечето пациенти със сърдечна недостатъчност се налага ограничаване и на количеството приети течности, защото това ще спомогне за отделянето на допълнителната вода и натрия чрез повишено уриниране. Целта на тези мерки е да се намали натоварването на сърцето“, обяснява проф. Демиревска. И, очаквано, напомня, че употребата на алкохол трябва да се ограничи, а тютюнопушенето – да се спре.

Движението – редовно, но с почивки

"Редовната физическа активност може да помогне за намаляване на някои от симптомите, като задух и умора, да повиши енергийните нива и да намали нивата на стрес, да подобри гъвкавостта на ставите и качеството на съня, да намали кръвното налягане, да повиши добрия холестерол в кръвта и да спомогне контрола върху теглото, като така се подобри контролът и върху сърдечната недостатъчност. Натоварването трябва да се разпредели през целия ден – до ниво на поява на лек задух – и да се редува с почивки“, уточнява кардиологът.

Превенцията в 7 стъпки

На финала проф. Демиревска подчертава, че превенцията е възможна – когато се контролират добре както сърдечно-съдовите, така останалите заболявания, които могат да доведат до развитието ѝ. Ето и съветите на професора на ВМА:

- Спазвайте здравословна и балансирана диета и не приемайте повече алкохол от допустимите количества

- Поддържайте здравословно тегло

- Спрете тютюнопушенето

- Бъдете физически активни

- Намалете стреса

- Провеждайте редовни профилактични прегледи

- Контролирайте кръвното си налягане и спазвайте препоръчаната терапия







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Градският транспорт в София
Отношенията София-Скопие
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
17 септември – Денят на София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията