ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Лекар: Захарта не е единствената причина за диабет | ||||||
| ||||||
Над 50 процента от хората с хронично здравословно състояние не знаят за своя диабетен статус, което може да доведе до здравословни усложнения, като по този начин повишава необходимостта от ранно идентифициране. Дилемата за консумацията на захар и нейната вредна употреба съществува от дълго време и дори днес се водят дебати за връзката между прекомерната консумация на захар и развитието на диабет. Повишената консумация на захар наистина може да бъде свързана със затлъстяването и други нарушения на метаболизма, но връзката е по-сложна от обикновената причинно-следствена връзка само с диабета и има няколко други фактора, които също влизат в действие. Лекарите подчертават как консумацията на захар влияе върху човешкото тяло в контекста на диабета, особено рисковете, свързани с него. Разбиране на връзката между захарта и диабета: "Диабетът, особено по отношение на диабет тип 2, се влияе от комбинация от фактори на околната среда и наследствени рискови фактори. Въпреки това, яденето на храни, богати на захар, не е единственият причинен фактор за диабета. По-скоро това е ключов фактор за един от най-големите причинни фактори – затлъстяването. Когато има висока захар в тялото, има голяма вероятност тялото да натрупа твърде много мазнини. Растежът на мазнини съответства тясно на инсулиновата резистентност, която е предшественик на диабет тип. Захарта не е единствената причина за диабета, но води до повишено затлъстяване, като по този начин увеличава риска от развитие на диабет тип 2 при индивида." каза д-р Сонали Патанге, консултант диабетолог. Подсладените напитки като сода и подсладените сокове са обект на голямо внимание поради връзката им с риска от диабет. Тези напитки често водят до бързо покачване на нивата на кръвната захар и често се свързват с нездравословни модели на хранене. Скорошно проучване, публикувано в списанието Diabetes Care, показва, че тези, които консумират често сладки напитки, имат по-голям риск от развитие на диабет тип 2, отколкото тези, които не го правят. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета