ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Костанца Рангелова: Постепенно ще има успокояване на цените на електроенергията 
Автор: Йоланда Пелова 12:49 / 18.07.2024Коментари (0)1106
©
Асоциацията на организациите на българските работодатели със сигнал относно екстремните цени на електрическата енергия и възстановяване на механизма за компенсиране на цените. Работодателите изпратиха писмо до всички отговорни власти. Притеснението е сериозно, а рефлексът е върху икономиката на страната, пише още в писмото йм. Темата ще обсъдим в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" енергийният експерт Костанца Рангелова

Г-жо Рангелова, може ли да обясните по някакъв начин от какво недоволстват българските работодатели? Със сигурност сте се запознали с тяхното писмо. С какво впечатление оставате?

Това, което е в основата на оплакването, е повишаването на цените на едро на електрическата енергия, т.е. на борсите, където се търгува електричество всеки ден. Това е явление от последните няколко седмици всъщност, не е кой знае колко дългосрочно, а от началото на годината средно цените са около 77 евро на мегаватчас в България, като през юли те почти се удвояват до 142 евро на мегаватчас, а от последните два дни имаме цени от над 200 евро на мегаватчас. Т.е. през последните няколко седмици има значително увеличение на цените на тока. Това се случва обаче не само в България, а в цяла Югоизточна Европа. И оплакването се състои в това, че това е значително повишаване на цените според тях нарушава конкурентоспособността на бизнеса в България, и също така се отразява зле на икономиката като цяло.

Те посочват и няколко причини за тази обстановка в момента, конюнктура я наричат, дефицитна електроенергия на някой от регионалните пазари, посочват Унгария и Румъния също така, намалени междусистемни преносни капацитети между страните в Югоизточна Европа, износ на значителни количества електроенергия от региона към Украйна. Високите температури също така са отбелязани и недостига на воден ресурс в региона, както и неплановият престой на АЕЦ "Козлодуй“, макар че включването на 6-и енергоблок засега по думите им не оказва положителен ценови ефект. Как коментирате тези причини, които са посочени, и може ли да добавите други или да коригирате някои от казаните?

Това са валидни причини и до голяма степен обясняват какво се случва. Това, което е много важно да се каже обаче, е, че става дума за няколко краткосрочни фактора. Т.е. всички тези изброени причини са сами по себе си фактори, които със сигурност ще повлияят в рамките на няколко седмици и след това ще отшумят. Също така, всеки един от тях по отделно би имал незначителен ефект върху цената. Проблемът е, че всички те се струпват заедно в една такава буря за няколко седмици. И точно тук най-главното, което е важно да се каже, е, че става дума за едно краткосрочно увеличение на цената на електроенергията, не става дума за някаква структурна промяна, която ще повлияе на цените за месеци напред. Така че до някъде това оплакване най-вероятно след 2-3 месеца вече няма да бъде необходимо, защото цените ще са се нормализирали.

Да, обаче за първата половина на месеца те казват: България е с четвъртата най-висока цена в Европейския съюз. Понастоящем по-скъпа е електроенергията само в Унгария, Румъния и Гърция, а цената в България е два пъти по-висока от тази в Чехия, Германия също така е посочена, Нидерландия и Австрия, както и Франция. Г-жо Рангелова, вие прогнозирахте преди малко, че това ще бъде краткосрочно, т.е. много скоро очаквате цените да се нормализират. Добре ли съм Ви разбрала?

Да, точно така. Само преди седмици основната тема около цените за електрическа енергия в цяла Европа беше по-скоро за това, че се появяват негативни цени, които са резултат най-вече от силното производство на възобновяеми енергийни източници, и в момента имаме едно струпване на временни, краткосрочни фактори, които се отразяват на цяла Югоизточна Европа. И именно тук е толкова важен временно намаления капацитет за пренос между някои държави в Югоизточна Европа, който води до това увеличаване и до някакъв степен разединение между Югоизточна Европа и останалата част от Европа, къде цените остават сравнително ниски. Това, което най-вероятно очакваме е, че след възстановяване на тези междупреносни капацитети, както и намаляване на жегите, постепенно ще има успокояване на цените и синхронизация с останалата част от Европа.

Трябва ли според вас в този момент българската икономика да бъде подкрепена и да бъде задействана програмата за компенсиране на цените?

Тази програма за компенсиране на цените поначало не беше възможно най-адекватната реакция, когато имахме значително по-високи цени на електроенергията, отколкото в момента. Ставаше дума за цени, които със сигурност надвишават 200-300 евро на мегаватчас, както и в някои месеци до над 500 евро на мегаватчас в някои държави. Те бяха имплементирани точно в пика на тази енергийна криза, която беше през 2022-ра и началото на 2023 година. И проблемът със схемата за компенсация, която беше въведена тогава в България, почти веднага след началото на кризата, беше, че тя не беше достатъчно фокусирана и не беше достатъчно гъвкава. Т.е. типът и размерът на помощта не бяха съразмерими с необходимостта, и макар че в някои случаи тя води до помощ за преодоляване на кризата, за някои предприятия тя води до напомпване на печалбите. Точно възстановяването на този механизъм рискува да създаде отново една такава ситуация, в която се дава помощ на всички по-равно и по много и в крайна сметка се дават един излишни пари от бюджета, които в много случаите не са необходими.

А тогава как предлагате вие или какви наблюдения имате за запазване на тази конкурентоспособност, за която казват и алармират тези работодатели, че всъщност е застрашена в момента?

Това, което е необходимо е ясна оценка за това кои сектори на индустрията са най-засегнати и до каква степен, за да може да се пристъпи към по-гъвкава и фокусирана помощ, която да бъде според необходимостта. Също така е много важно тази помощ да бъде свързана с ангажименти за промяна в поведението на някои от тези фирми, т.е. това те да инвестират в енергийна ефективност или в собствени мощности, като например инвестиране в собствени възобновяеми енергийни източници. Само по този начин може да се гарантира, и това беше много важно да се направи още когато започна тази криза, защото такъв тип помощ всъщност предотвратяват повтарянето на този тип ситуации, в която имаме сериозно повишаване на цените на електроенергията, и бизнесът, който се притеснява от тях.

Какви причини според вас допускате, че могат да бъдат налице за този драматичен спад в поръчките, за който сигнализират работодателите? 

Спадът в поръчките трудно мога да си представя как може да бъде свързан с повишението на цените на електроенергията, тъй като става дума за повишение на цените, което е буквално от няколко седмици насам. Т.е. то няма как толкова бързо да е проявило ефекта си чак до такава степен в начина на опериране на бизнеса. Така че тук най-вероятно става дума за други фактори, които са били налице още много преди повишаването на цените.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в София
Отношенията София-Скопие
Борба за влияние в Близкия Изток
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията