ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Консумацията на варени яйца трябва да се избягва от някои хора | ||||||
| ||||||
Кой не трябва да яде варени яйца? Повечето диетолози твърдят, че пилешките яйца са силно алергичен продукт, а голяма част от хората имат индивидуална непоносимост към протеини. В допълнение, веществата, които най-често се намират в яйчния жълтък, могат да причинят отделяне на жлъчка при някои хора и да причинят киселини и силна болка. Също така не се препоръчва добавянето на яйца към диетата на хора с висок холестерол и диабетици (които често имат съдови увреждания и риск от атеросклероза). Изданието допълва, че консумацията на варени яйца трябва да се избягва от хора, които имат: - индивидуална непоносимост (алергия) - пептична язва на стомаха или дванадесетопръстника - чернодробни заболявания (патологии с наследствени, инфекциозни или имунологични причини) - проблеми с панкреаса (например остър панкреатит) - увреждане или заболяване на стомашно-чревния тракт - камъни в жлъчката - висок холестерол - диабет Освен това е забранено да се дава цяло яйце на деца под една година. Бебето може да яде не повече от една четвърт жълтък на ден, но не и белтък. Изданието допълва, че според редица проучвания, за здрав възрастен с нормални нива на холестерол и без значими рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, яденето на 1-2 яйца на ден се счита за безопасно. Други проучвания показват, че консумацията на 2-7 яйца на седмица помага за поддържане на високи нива на добър холестерол и намалява риска от високо кръвно налягане и кръвна захар (докато консумацията на 2 яйца на ден не показва такава защитна функция), допълва здравният портал, цитиран от zdrave.to. По отношение на ползите от този продукт рохко сварените яйца се считат за най-полезни. По отншение на ползите от яйцата се откроява високото им съдържание на постни протеини и антиоксиданти, които помагат за защита на клетките на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали и свързаните с тях хронични заболявания (като сърдечни заболявания и рак. Яйцата се отличават и с високо съдържание на желязо, витамин D, каротеноиди и други полезни елементи (съдържащи се по-специално в жълтъците). |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Изключително вкусна и здравословна рецепта за салата с кисело зеле
08:24 / 25.12.2024
Перфектният, сочен и ухаещ тиквеник с готови кори и една тайна съставка
14:09 / 24.12.2024
Дядо Коледа потегли с шейната си по света, за да раздаде подаръците
14:09 / 24.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета