ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Комисар Ботева: Голяма част от хората смятат, че в населеното място не им е нужен колан. Напротив
©
За една седмица бяха установени много нарушения, свързани с използването на обезопасителни системи. Колкото сме по-далеч от столицата, толкова по-често се установяват такива нарушения. Това каза комисар Мария Ботева – заместник-началник на отдел "Пътна полиция" при Главната дирекция "Национална полиция" на МВР, в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус".

Акцията се проведе от 7 до 13 октомври по линия на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL, като пътните полицаи проверяваха използването на обезопасителни системи от водачите и пътниците – колани, каски, детски столчета.

Инспектор Мария Ботева отбеляза, че водачите не полагат нужните усилия да не допускат в тяхното превозно средство да пътуват пътници без обезопасителни системи. "Голяма част от хората смятат, че в населеното място не им е нужен колан. Напротив – именно в населените места се движим с по-ниска скорост, коланът може да спаси човешки живот и да предпази от травми. Родителите, които държат децата в скута си, поставят детето си в риск. Самите родители остават без поставен обезопасителен колан. Всеки може да си представи какво се случва при внезапно натискане на спирачката. Детето е това, което се удря първо в таблото, в твърда повърхност, то се явява буферът между родителя и твърдата част и получава най-сериозната травма“, обясни тя.

По думите й хората често подценяват управлението на автомобила и се разсейват. "Считат, че то е част от природата им и че може да разпределят вниманието си по различни направления, докато го управляват – да мисли за нещо коренно различно от това, което е на пътя, да приема света само с периферията си, без да се концентрира върху на пръв поглед незначителни неща и това да доведе до взимане на неправилно решение и неадекватна реакция“, обясни Мария Ботева.

Най-честите нарушения на пътя, допускани от шофьорите, са резултат от отклоняване на вниманието им и бързането. "Бързането е основната причина и тя, в комбинация с извършване на една неправилна маневра или отнемането на предимство на някого, предизвиква рискова ситуация. Другите причини са скоростта и неправилните маневри“, изброи инспектор Ботева.

От 15 до 20 октомври вниманието на "Пътна полиция“ ще бъде насочено към водачите на двуколесни превозни средства, включително мотоциклети, мотопеди. През изминалата седмица бяха регистрирани няколко тежки пътнотранспортни произшествия с много тежки травми и загуба на човешки живот именно с двуколесни превозни средства, припомни тя.

"Ние следим състоянието на травматизма и се опитваме да изпреварим събитията, но понякога има непредвидени ситуации, които насочват нашето внимание моментално в друга посока така, че да може да реагираме адекватно и да гарантираме сигурността на гражданите. До края на тази седмица акцентът ни е върху това да не се отнема предимството на водачите на двуколесни превозни средства, но и те да не отнемат чуждото предимство. Тук имам предвид и водачите на велосипеди и на индивидуални електрически превозни средства, за които като че ли правилата не важат с пълна сила като за останалите водачи“, допълни Мария Ботева.

Водачите на индивидуални електрически тротинетки са пълноправни участници в движението и мястото им е на пътя, където се движат всички останали водачи, обясни заместник-началникът на Отдел "Пътна полиция“. "Там, където има изградена велосипедна инфраструктура и трасета, трябва да използват тях. Водачи на такива превозни средства не могат да бъдат лица, които не са навършили 14 години“, подчерта тя.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Почина Кирил Маричков
Отношенията София-Скопие
Процедурата за избор на нов главен прокурор
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията